Tieteen päivillä puhutaan vapauden rajoista

Aiemmin Valoa pimeyteen -nimellä tunnettu tiedetapahtuma on nyt Tieteen päivät.

Tieteen päivät Tampere-talossa 20.–21.1.2017.

Tampereella tammikuussa 2017 järjestettävät Tieteen päivät puhuvat vapauden rajoista. Kaksipäiväisessä tapahtumassa paneudutaan muun muassa teknologian mahdollisuuksiin ja rajoitteisiin sekä sananvapauteen ja sen rajoihin.

Tieteen päivät järjestetään nyt kaikkiaan yhdeksässä kaupungissa. Päätapahtuma on Helsingissä. Muualla Suomessa tapahtumapaikkoja ovat Tampereen lisäksi Jyväskylä, Turku, Joensuu, Kuopio, Savonlinna, Oulu ja Rovaniemi. Tampereella Tieteen päivät korvaa aiempien vuosien Valoa pimeyteen -tiedetapahtuman.

Kaksipäiväinen tapahtuma järjestetään Tampere-talossa perjantaina ja lauantaina 20.–21.1.2017. Perjantai on Nuorten päivä ja sen ohjelma on suunnattu yläkoululaisille ja lukiolaisille. Nuoret pääsevät perehtymään muun muassa lisättyyn todellisuuteen, jota valottaa Tampereen yliopiston professori Frans Mäyrä.

Teknologian lisäksi luodaan katsausta Suomen historiaan ja luonnon ja maailman rajoihin.

Lauantain ohjelma on avoin kaikille ja se on suunnattu kaiken ikäisille. Päivän luentokokonaisuudet käsittelevät muun muassa yksilönvapauksia ja rajoja, Suomen rajoja sekä perjantain tapaan teknologian tulevaisuutta ja rajoja.

Yksilönvapauksia ja rajoituksia pohtivat muiden muassa teoreettisen filosofian professori Ilkka Niiniluoto Helsingin yliopistosta sekä Vanhuus-kirjan kirjoittanut emeritusprofessori Antti Eskola Tampereen yliopistosta. Teknologiaa taas valottaa tekoälyn näkökulmasta muiden muassa Tampereen teknillisen yliopiston yliopistonlehtori Heikki Huttunen.

Lapsille suunnatulla Lasten Akatemian luennolla filosofian tohtori ja taiteilija Raisa Foster kertoo, miten taide tekee tutkimusta.

Päivän keskustelutilaisuudessa puhutaan sananvapaudesta ja sen rajoista. Keskusteluun osallistuvat kirjailija Jarkko Tontti, dosentti Riku Neuvonen ja Poliisiammattikorkeakoulun yliopettaja Kirsti Ruuska.

Päivän paineissa puolestaan selätetään muun muassa sote kahden vastakkaisen keskustelijan voimin. Mattotuomarina toimii Tampereen yliopiston viestintäjohtaja Katja Kannonlahti.

Luentojen ja keskustelujen lisäksi luvassa on työpajoja, joissa opitaan ja herätellään keskustelua niin yhteiskunnasta kuin avaruudestakin. Yhteiskuntasimulaattorissa voi muun muassa seurata äänestämisen vaikutuksia ja kokeilla, millaista on elää jonkun toisen ihmisen saappaissa. Näkymiä avaruuteen tarjoaa URSA:n planetaario. Se näyttää, miten maailmankaikkeus muuttuu ajan myötä ja miltä tulevaisuuden kosmos mahdollisesti näyttää.

Ja koska Tieteen päivät järjestetään tulevan Muumimuseon naapurustossa, päivien kävijät pääsevät tutustumaan myös Making of Muumimuseo -näyttelyyn.

Lisätietoa Tieteenpäivien sivuilta: Tieteenpaivat.fi sekä tut.fi/tieteenpaivat.

Teksti Hanna Hyvärinen
    Kuva Jonne Renvall