Kattava katsaus ilmiöön nimeltä yksinäisyys

kansi-yksinaisten

Juho Saari (toim.): Yksinäisten Suomi. Gaudeamus 2016. 376 s.

MIKÄ: Yksinäisten Suomi on professori Juho Saaren toimittama monitieteinen katsaus ilmiöön nimeltä yksinäisyys. Kirja tarkastelee yksinäisyyden syitä, ilmiön kehitystä ja sen vaikutuksia useista eri näkökulmista. Omat lukunsa saavat muun muassa yksinäisyyden vaikutukset terveyteen, yksinäisyys parisuhteessa ja yksinäisyyden käsittely populaarikulttuurissa. Lopuksi mietitään keinoja yksinäisyyden vähentämiseen.  Kirja on ehdolla vuoden 2016 tiedekirjaksi.

KIITÄMME: Kirja tarjoaa harvinaisen kattavan katsauksen yksinäisyyteen. Juuri sitä kaivataankin, sillä yksinäisyys – olipa se sosiaalista tai emotionaalista, mitattavissa olevaa tai subjektiivisesti koettua – vaikuttaa ihan kaikkeen aina aivojen hermoratojen toiminnasta siihen, millaisia valintoja ihminen elämässään tekee.

Haastatteluaineistoista poimitut sitaatit, joissa ihmiset kuvaavat yksinäisyyttään, koskettavat ja tuovat ilmiön lähelle.

MOITIMME: Outoa kyllä, kirjan vahvuus on samalla sen heikkous. Osa monista näkökulmista menee vähän ohi. Yksinäisyyden tarkastelu iskelmälyriikoissa menee jo aika kauaksi yksinäisyys-nimisestä yhteiskunnallisesta ja terveydellisestä ongelmasta.

KENELLE: Kirja kertoo aikamme merkittävästä ilmiöstä ja sopii siksi luettavaksi kenelle tahansa sosiologiasta tai hyvinvoinnista tai molemmista kiinnostuneelle. Teksti on myös sen verran yleistajuista, että ihan vain henkilökohtainen kiinnostus ilmiötä kohtaan riittää syyksi tarttua kirjaan.

OPIMME: Suomessa on lähes 150 000 naista ja miestä, jotka tuntevat yksinäisyyttä huolimatta siitä, että ovat parisuhteessa – tai juuri sen takia.

 

Hanna Hyvärinen