Epätieto jyrää tiedon

hanna-hyvarinen

Hanna Hyvärinen

Yritän yleensä välttää sosiaalisen median käyttöä iltamyöhällä. Tutkimusten mukaan älylaitteiden näyttöjen sininen valo valvottaa, ja vielä enemmän valvottaa, jos sattuu ajautumaan yötä vasten johonkin niistä lukuisista some-väittelyistä, jotka alati vaanivat viatonta uhria erinäisissä uutisvirroissa.

Muutama viikko sitten lipesin. Eräs Facebook-tuttava oli – jälleen kerran – nostanut framille suomalaiset ravitsemussuositukset. Vihainen väite kuului, että kyseessä on elintarviketeollisuuden salaliitto ja että suositukset pitävät ihmiset sairaina.

Ennen kuin ehdin lyödä itseäni sormille, peukaloni paukuttivat kommenttia, jossa vaadin perusteluja ja kyselin, onko kirjoittaja edes tutustunut suosituksiin. Hetkeä myöhemmin löysin itseni selittämästä muun muassa, mikä ero on väestötason suosituksilla ja yksilöiden pakottamisella johonkin ruokavalioon. Siinä sivussa päädyin kommentoimaan väitettä rasvattoman maidon värjäämisestä.

Keskustelun edetessä oli pakko todeta, ettei homma etene. Vastapuoli puolusti vapauttaan olla asioista sitä mieltä kuin oli. Siihen saatoin vain esittää kainon toiveen, että ennen mielipiteen muodostamista otettaisiin selvää, mistä ylipäätään ollaan mieltä.

”Keskustelu” teki jälleen kerran selväksi, että meillä voi maailmassa olla miten pätevää tietoa tahansa, mutta se ei koskaan tulee voittamaan mutu-tuntumaa, ellei sitä tuoda esiin tarpeeksi raflaavasti ja samaistuttavasti. Lähdeviitteillä ei ole akateemisen maailman ulkopuolella arvoa, vaan pelin ratkaisee se, kuka esiintyy vakuuttavimmin ja vetoavimmin.

Tästä on viime aikoina nähty järisyttäviä esimerkkejä. Epätieto jyrää tiedon. Silti iso osa tiedeyhteisöä edelleen karsastaa tieteen popularisointia.

Kysymys kuuluu, kauanko moiseen karsasteluun on vielä varaa. Jos esimerkiksi tiedon popularisointi voi ehkäistä disinformaation leviämistä ja kansan jakautumista, eikö sille kannattaisi antaa mahdollisuus? Silläkin uhalla, että joku tutkijakollega hiukan kohauttelee kulmiaan?

 Kirjoittaja on Aikalaisen vastaava toimittaja.