Olemmeko maailmanlopun kynnyksellä?

PrintIlkka Hanski: Tutkimusmatkoja saarille. Luonnon monimuotoisuutta kartoittamassa. Gaudeamus 2016. 351 s.

 

MIKÄ: Kirja kattaa maailmanlaajuisesti arvostetun akateemikon tutkimukset kuudelta saarelta Borneon sademetsistä pienelle Haminanluodolle. Kirja sisältää myös jo nuorena biologiasta kiinnostuneen kirjoittajan elämäkerrallista aineistoa ja on samalla vakuuttava puheenvuoro luonnon monimuotoisuuden puolesta. Hanski tunnetaan keskeisen käsitteen ”metapopulaatio” keksijänä. Metapopulaatio näyttelee pääroolia myös luonnon monimuotoisuuden ylläpidossa. Metapopulaatio muodostaa verkoston, jossa eri lajien paikallispopulaatioiden yksilöt liikkuvat populaatiosta toiseen monimuotoisuutta rikastuttaen. Kaikkialle kohonneet kaupungit ja muut ihmisten aikaansaannokset pirstovat ja eristävät paikallispopulaatiot toisistaan, ja monimuotoisuus köyhtyy ja kuihtuu.

KENELLE: Kirja puhuttelee aivan kaikkia poliitikoista tutkijoihin ja tavallisiin ihmisiin. Nuoret biologin alut saavat havainnollista esimakua biologin työn antoisuudesta ja jännittävyydestä, kun seuraavat Hanskin työtä esimerkiksi Kanarian saarilla. Siellä tutkija eksyy ja nukkuu kastuen taivasalla, mutta aamulla innostuu vieressään lentelevästä kanarianlihakärpäsestä.

KIITÄMME: Tutkimusretkiä saarille on itsessään oiva esimerkki monimuotoisuudesta: se on elämäkerrallinen, esittelee Galapagossaarilla oivalluksensa saaneen Charles Darwinin evoluutioteorian historiaa, esittää ekologisia ratkaisumalleja päättäjille – ja toimii hienona muistoteoksena äskettäin kuolleelle tutkijalle kollegojen jälkisanoineen.

MOITIMME: Kirjassa ei oikeastaan ole moitteelle sijaa. Ehkä sinne tänne sirotellut mustavalkoiset kuvat olisivat voineet olla värillisiä ja suurempia ja ne olisi voinut sitoa nippuihin pitkin kirjaa.

OPIMME: Luonnon monimuotoisuus on vakavasti uhattuna, ja sillä on oletettua enemmän vaikutuksia myös ihmisten terveyteen. Esimerkiksi maalla varttuneilla lapsilla on vähemmän allergioita ja astmaa, koska eläimet ja kasvit kantavat terveyttä yllä pitäviä mikrobeja.

JÄI MIELEEN: Monimuotoisuuden hupeneminen on niin nopeaa, että muutokset ovat todettavissa jopa yksityisten tutkijoiden aineistoissa. Viides massasukupuutto päätti dinosaurusten valtakauden 66 miljoonaa vuotta sitten – nyt on menossa kuudes massasukupuutto.

Pekka Wahlstedt