Yrittäjyys herättää kysymyksiä

Ympäristöpolitiikan opiskelijoiden ja aluetieteilijöiden muodostamaan osuuskunta Regioon kuluvat muiden muassa Aino Hatakka (vasemmalla), Sini Mäkeläinen, Roosa Nääppä, Pauliina Ounila, Annika Palomäki ja Eliisa Haanpää.

Opiskelijayrittäjät toivovat kokeneilta yrittäjiltä sekä käytännön neuvoja että kontakteja.

Ensimmäisen kerran ajatus yhteisestä yrityksestä syntyi OnniBusin kyydissä, jossain Helsingin ja Tampereen välillä. Joukko ympäristöpolitiikan ja aluetieteen opiskelijoita oli tulossa opintojensa loppupäähän, osa oli jo valmistunutkin. Itse kutakin mietitytti, voisiko opiskeluaikaisten yhteisten projektien kaltaista yhteistyötä tehdä jatkossakin. Ja miten?

– Opintojen aikana oli syntynyt hyvä porukka, jonka kanssa oli kiva toteuttaa erilaisia asioita. Halusimme jatkaa yhdessä työskentelyä, kertoo Osuuskunta Region hallituksen varapuheenjohtaja Aino Hatakka.

Lopulta päätettiin perustaa 20 hengen osuuskunta, jonka toimenkuvana on tehdä erilaisia, esimerkiksi kaupunkikehittämiseen liittyviä selvityksiä sekä fasilitoida yhdessä oppimista.

Ensimmäinen projekti toteutettiin yhdessä Tampereen kaupungin kanssa. Ja taas noustiin bussin kyytiin. Tehtävänä oli selvittää TKL:n bussin numero 3 matkustajien kokemuksia.

– Nousimme kirjaimellisesti bussiin ja jututimme matkustajia. Selvitys liittyi kaupungin raitiotiehankkeeseen, Hatakka kertoo.

Sitä mukaa, kun hommat etenivät, myös yrittäjyys alkoi tuntua vähemmän pelottavalta kuin etukäteen oli ajateltu. Silti apuja ja neuvoja on matkan varrella kaivattu ja kaivataan yhä.

– Jo toimintamuodon valintaa mietittiin tarkkaan. Lopulta päädyimme osuuskuntaan. Neuvoja olemme saaneet muun muassa Y-kampukselta ja Uusyrityskeskus Ensimetristä.

Vertaistukea on haettu muista opiskelijayrittäjistä sekä esimerkiksi tutkijoiden perustamasta tutkimusosuuskunta Tapauksesta.

– Opintoihimme ei kuulunut yrittämisen kursseja, joten kaipaamme sekä tietoa yrittäjyydestä ylipäätään että esimerkkejä oman alamme toimintatavoista.

Tuoreet yrittäjät ovat kiinnostuneita myös uusista kontakteista ja erilaisista yhteistyökuvioista.

– Meidän ajatuksenamme on tehdä pieniä, pyrähdyksenomaisia projekteja. Emme kilpaile isojen ja vakiintuneiden yritysten kanssa. Sen sijaan voisimme tehdä heille esimerkiksi osaprojekteja. Vastaavasti, jos meille tarjotaan isoja toimeksiantoja, voisimme vuorostamme ohjata niitä isommille tekijöille. Tämän kaltaisia verkostoja kaipaamme.

Yrittäjyys lienee tulevaisuudessa yhä useamman opiskelijan työnkuva ja ainakin osa työuraa. Tampereen yliopiston, TTY:n ja TAMK:n kampuksilla toimiva Y-kampus auttaa yrittäjäopiskelijoita muun muassa järjestämällä yrittäjyysaiheista koulutusta, tapahtumia, kokoontumistilaa ja mentorointia.

– Etenkin mentoreita kaivataan. Ihmisiä, joilla on kokemusta ja tietoa yrittäjyydestä ja jotka voivat sparrata opiskelijoita näiden yritysideoiden kanssa. Lisäksi kokeneiden yrittäjien omat tarinat kiinnostavat, olivat ne sitten tavallisia tai epätavallisia, sanoo Y-kampuksen tuottaja Miina Makkonen.

Opiskelijoiden mentoroinnista kiinnostuneita yrittäjiä Makkonen kehottaa ottamaan yhteyttä suoraan Y-kampukseen tai saapumaan johonkin Y-kampuksen tapahtumaan, joita järjestetään syyskuun alusta alkaen. – Esimerkiksi viikolla 36 on useita tapahtumia ja avointen ovien tilaisuuksia, joihin voi tulla tutustumaan toimintaan, Makkonen vinkkaa.

Y-kampus

Y-kampus on yrittäjähenkisten tyyppien kohtaamispaikka, tila ja verkosto, joka sijaitsee yliopiston Päätalossa A0-käytävällä.

Y-kampus järjestää yrittäjyysaiheisia tapahtumia, innovaatiopalveluita, opintoja ja verkostoitumista opiskelijoille, tutkijoille ja henkilökunnalle. Y-kampuksella hyödynnetään tutkimustuloksia, törmäytetään ajatuksia, ideoita ja ihmisiä. Y-kampuksen toiminnassa on mukana ihmisiä, jotka haluavat saada asioita aikaan.

Toimipisteitä on yliopistolla sijaitsevan Y-kampus Keskustan lisäksi Kaupissa ja Hervannassa.

Y-kampus etsii jatkuvasti verkostoonsa alumniyrittäjiä puhujiksi tapahtumiin sekä mentoroimaan nykyisiä opiskelijoita, jotka kaipaavat sparrausta oman yrittäjäuransa alussa.

Haluatko jakaa omaa osaamistasi tai kertoa yrittäjätarinasi? Ota yhteyttä: miina.makkonen@staff.uta.fi tai www.y-kampus.fi

Teksti Hanna Hyvärinen

Kuva Jonne Renvall