Tajuaako kukaan?

Tajuaako kukaan?Tiina Raevaara: Tajuaako kukaan? Opas tieteen yleistajuistajalle. Vastapaino 2016. 202 s.

Mikä: Biologi, tiedetoimittaja ja tietokirjailija Tiina Raevaara kertoo yksityiskohtaisesti ja omaan kokemukseen nojautuen, miten yleistajuistaa tiedettä. Raevaara käy huolellisesti läpi yleistajuistamisen muodot lehtijutusta tietokirjaan. Suurin huomio on esitystavassa ja kielessä. Kaunokirjallinen ote, elämyksellisyys ja vetävyys sekä selkeys ja havainnolliset esimerkit houkuttavat lukijoita. Myös yllättävä näkökulma on tärkeä, ja sen avulla saa kuluneestakin aiheesta kiehtovan. Monet tutkijat pitävät yleistajuistamista tieteen myymisenä, mutta sen avulla he pystyvät puolustamaan tiedettä ja totuutta julkisuudessa jylläävää pseudotiedettä vastaan.

Kenelle: Kirja on tarkoitettu yliopistotutkijoille, mutta se sopii myös opiskelijoille ja jopa lukioihin, koska Raevaara esittelee myös kirjoittamisen alkeita alkaen siitä, mistä kirjoittaa, miten löytää aihe, kenelle suunnata kirjoitus ja miten kulloisellekin yleisölle asia ilmaista.

Kiitämme: Raevaara kirjoittaa niin kuin opettaa. Hän viittaa omiin kokemuksiinsa: hän esimerkiksi päätyi tekemään tietokirjan koiran evoluutiosta, koska omistaa itse koiria ja on perehtynyt koiran genetiikkaan. Jo kirjan esitystyylistä lukija oppii ja innostuu tarttumaan kynään tai kosketusnäyttöön.

Moitimme: Kirjan taitossa jotkut tietolaatikot, joita on runsaasti, jatkuvat jopa kolme sivua leipätekstin rinnalla. Muuten miellyttävää lukukokemusta häiritsee hyppiminen tietolaatikoista tekstiin ja takaisin.

Opimme: Tiedettä ei tarvitse varjella julkisuudelta, eikä sen yleistajuistaminen vääristä sisältöä. Päinvastoin se auttaa ymmärtämään ja arvioimaan tiedettä paremmin – myös tutkijoita, joilla itsellään on tieteellisen jargonin vuoksi vaikeuksia tajuta tutkimuksensa kytkentöjä elävään elämään.

Jäi mieleen: Raevaaran elävät esimerkit omasta yleistajuistajan tiestä lehtijuttujen tekemisestä tietokirjoihin.

Pekka Wahlstedt