Uravalintojen maailma

Nina-Maria Humalisto, Joona Ihalainen ja Tiia Hallamaa tiesivät jo melko tarkasti, mille alalle haluavat hakeutua.

Tulevia opiskelijoita mietityttivät valintakokeet ja työelämä.

Tuhannet nuoret saapuivat Tampere-talolle selvittämään, mitä kaikkea Tampereella oikein voi opiskella ja miten työelämä pitäisi huomioida jo opiskelupaikkaa valitessa. Korkeakouluopiskelijaksi Tampereelle -tapahtumassa kaikki Tampereen neljä korkeakoulua esittelivät kurssitarjontaansa. Alakohtaisilla esittelypisteillä nuoret saattoivat kysyä vinkkejä suoraan opiskelijoilta ja henkilökunnalta.

Työllistymisen ja opiskelualan yhteys oli monella nuorella mielessä ja sen huomioimista pidettiin tärkeänä, mutta silti opiskelupaikan valinnassa painavat eniten omat kiinnostuksen kohteet. Janakkalan lukiota käyvällä Nina-Maria Humalistolla oli selvät sävelet unelmien opiskelupaikastaan.

– Minua on koko lukion ajan kiinnostanut psykologin ura, Humalisto kertoo ja suuntaa Tampereen yliopiston tietoiskuun kuulemaan lisää kurssitarjonnasta.

opiskelija

Viljami Kaskiluodon mukaan sivuainevalinnat voivat tehdä kieltenopiskelijoista muutakin kuin opettajia.

Tampereen yliopiston kieltenopiskelumahdollisuuksia esitellyt ruotsin opiskelija Viljami Kaskiluoto kertoo, että monet nuoret olivat epätietoisia siitä, mitä uramahdollisuuksia humanististen tieteiden opiskelijoilla on valmistumisen jälkeen.

– Jotkut kokivat varsinaisen valaistumisen tunteen, kun heille selvisi, ettei kaikista kieltenlukijoista tulekaan opettajia. Kerroin heille, että sivuainevalinnat voivat ohjata opintoja ja tulevaisuuden uramahdollisuuksia yllättäviin suuntiin, Kaskiluoto sanoo.

Nuoret tulivat Tampereen ja lähikuntien kouluista ja heitä yhdisti halu opiskella juuri Tampereella, koska monen korkeakoulunsa ansiosta sillä on hyvä maine opiskelijaystävällisenä kaupunkina. Tapahtumassa sai paljon tietoa niin opinnoista kuin niiden yhdistämisestä työelämäänkin, mutta eniten nuoria tuntui kiinnostavan se, mikä odottaa vääjäämättä lähitulevaisuudessa: valintakokeet.

– Nuoret kysyvät pääsykokeista, että ovatko ne vaikeita ja mitä niihin pitää lukea, TTY:n konetekniikan opintoja esittelevä Mikko Oksanen kertoo.

– Monet kysyvät, tarvitseeko koneteekkariksi päästäkseen lukea pitkää matematiikkaa. Ei tarvitse!

Valintakoekausi on kuumimmillaan juuri nyt. Ensimmäiset Tampereen yliopiston valintakokeet olivat toukokuun alussa ja ne jatkuvat kesäkuun puolelle. Tuloksia uudet opiskelijat saavat jännittää vielä heinäkuun alkuun asti.

Korkeakouluopiskelijaksi Tampereelle -tapahtuma järjestettiin toista kertaa Tampere-talossa. Koulutustarjontaansa olivat esittelemässä Tampereen yliopiston lisäksi Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Poliisiammattikorkeakoulu. Paikalle saapui yli 4 000 nuorta Tampereen ja lähikuntien kouluista.

Teksti Ida Vahtera
    Kuvat Jonne Renvall