Tampere3 ei pidä kesälomaa

Kampusalueet hiljenevät kesäksi, mutta Tampere3-hanke etenee kiivaaseen tahtiin. Uudelle yliopistolle ollaan jo luomassa brändiä.

Päivi Myllykangas nauttii työssään siitä, että asiat etenevät yhdessä ihmisten kanssa.

Hankejohtaja Päivi Myllykankaalla on monta rautaa tulessa. Myllykangas on yksi kolmesta Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohjausryhmän sihteeristä valmistelemassa lakimuutosesitystä hallitukselle. Hän pohtii Tampereen yliopiston ja TTY:n säätiöitymistä, tekee visiotyötä ja brändistrategiaa sekä luotsaa viikoittaisia hankejohtajakahveja eri kampuksilla. Onko tiedossa edes kesälomaa?

– Parin viikon mittaisen loman ehtii varmasti jokainen pitää, heinäkuussa voi vähän höllentää tahtia. Mutta juhannukseen asti tehdään todella tiukasti töitä OKM:n ohjausryhmän kanssa, Myllykangas kertoo.

Samojen teemojen parissa jatketaan myös syksyllä, mutta uusiakin kokonaisuuksia alkaa. Esimerkiksi visio- ja brändityötä voi alkaa pohtia, kun uuden korkeakoulun nimi on selvillä. Brändistrategiaa ollaan jo luomassa.

– Meiltä kysytään paljon sitä, mikä tekee Tampere3:sta erityislaatuisen. Siihen meillä pitäisi olla yhteisönä vastaus, josta olisimme samaa mieltä, Myllykangas sanoo.

– Kun kesän aikana saadaan peruspalikat kuntoon, visioluonnoksen voi laittaa kommenttikierrokselle henkilöstölle.

Kahdeksan isoa tukipalvelukokonaisuutta, joihin kuuluvat esimerkiksi talous, henkilöstö ja opintopalvelut, etenevät vauhdilla. Esimerkiksi koulutusta koordinoiva ryhmä järjestää kesäkuun alussa ison tapaamisen, jossa aletaan pohtia opetussuunnittelua kolmen korkeakoulun yhteistyönä.

Kevään aikana kampuksilla järjestetyistä ideatoreista on saatu hyviä ideoita ja mielipiteitä, ja Myllykangas haluaa jatkaa yhteisön kuuntelemista myös syksyllä. Hankejohtajakahvit, joita on ollut kevään aikana viikoittain joka kampuksella vuoron perään, saattavat jatkua uudenlaisessa muodossa elokuussa.

– Vaikka aikataulu on ollut kiireinen ja olemme lähteneet liikkeelle vauhdilla, olemme yrittäneet luoda ihmisille tapoja vaikuttaa halutessaan. Siitä emme tingi jatkossakaan, vaan haluamme edelleen kehittää vaikutusmahdollisuuksia ja -paikkoja.

Aikataulu on kieltämättä kiireinen. Uusi korkeakoulu aloittaa jo puolentoista vuoden kuluttua. Miten kaikki ehditään saada ajoissa valmiiksi?

– Paljon asioita tullaan tekemään vielä tuon 1.1.2018 jälkeen, Myllykangas myöntää.

– Tiettyjen osa-alueiden on kuitenkin ehdottomasti oltava valmiina. Tällaisia ovat esimerkiksi talous ja opiskelijapalvelut.

Myllykankaan mukaan tärkeintä on, että valmiina on uusi, toimiva konserni. Kehitystyötä voidaan tehdä vielä korkeakoulun ensimmäisen vuoden tai kahden aikana. Tavoitteena on, että opiskelijat saavat käyttöönsä sellaisia palveluita, jotka ovat paremmat kuin millään yksittäisellä korkeakoululla tällä hetkellä.

• Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu yhdistyvät 2018 alussa.
    • Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston fuusioitumisesta säätiöyliopistoksi on valmisteilla esitys eduskunnalle. Säätiön tulee olla perustettuna vuoden 2016 lopussa, jotta lakimuutosehdotus voidaan lähettää eduskunnalle helmikuussa 2017.
    • Uudelle Tampere3-korkeakoululle valitaan nimi kesän aikana, jonka jälkeen voidaan suunnitella logo. Mukana valintaprosessissa on myös brändityön ammattilaisia.
    • Syksyllä toimintansa aloittavat koulutuksen teemaryhmät. Ne keskittyvät muun muassa työelämäyhteyksiin, digitalisaatioon ja yhteistyöhön toisen asteen ja peruskoulujen kanssa.

Seuraa hankkeen ajankohtaisia uutisia Tampere3-nettisivuilta.

Teksti Satu Saari
    Kuva Jonne Renvall