Lähikuvassa mies – ja ruoka

Hanna Ojala ja Petteri Eerola

Miestutkimuspäivät pe 20.5.2016. Suomen Miestutkimuksen Seuran ja Tampereen yliopiston Sukupuolentutkimuksen oppiaineen järjestämä valtakunnallinen tapahtuma. Avaus Linnan Väinö Linna -salissa (Kalevantie 5) klo 10.15.

Kokkiohjelmat, luomuruoka ja fitness-buumi: Suomalaisessa kulttuurissa ruoka on nyt pinnalla. Ruoka näkyy myös toukokuussa pidettävien miestutkimuspäivien esitelmissä. Vai mitä tuumaatte aiheista ”Ruokaa laittavan miehen representaatiota” tai ”Kun mä syön paljon, niin mä oon vahva – Ruuan ja sukupuolen merkitykset syömishäiriöön sairastuneiden miesten puheissa”.

Ruokapainotteisuus yllätti Tampereen yliopiston tutkijat Petteri Eerolan ja Hanna Ojalan, jotka kuuluvat tutkimuspäivien järjestäjätiimiin, mutta esitelmiin mahtuu perinteisempiäkin aiheita, kuten väkivaltaan ja alkoholiin liittyvät teemoja.

Mutta miksi miehiä täytyy erikseen tutkia?

– Miestutkimus on osa sukupuolentutkimusta samalla tavalla kuin naistutkimus, mutta miehiin kohdistuvaa tutkimusta tehdään vielä vähän. Erilliset tutkimuspäivät luovat tutkijoille mahdollisuuden verkostoitua, Ojala sanoo.

– Tutkijat ovat hajallaan ympäri Suomea ja monet eivät tee miestutkimusta päätyökseen. Sukupuolentutkimuksen kehyksessä miestutkimus jää helposti marginaaliin, Eerola kertoo.

Perinteisesti naisia on tutkittu enemmän, mutta nykyään sukupuolentutkimuksen teoria menee jo niin ylätasolla, että tutkimuskysymykset eivät rajoitu naisiin tai miehiin. Tutkimuksen aiheena voi olla esimerkiksi se, miten tunteet ovat mukana tuottamassa sukupuolta.

– Arkielämässä nais- ja miessukupuolikategoriat ovat kuitenkin niin vahvasti läsnä, että on tärkeää tutkia myös niitä, Hanna Ojala sanoo.

Miestutkimuspäivät järjestetään ensimmäistä kertaa Tampereen yliopistolla. Järjestäjinä ovat Suomen Miestutkimuksen Seura ja sukupuolentutkimuksen oppiaine. Tutkimuspäivät järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007.

Yliopistonlehtori Hanna Ojala ja tutkijatohtori Petteri Eerola toivottavat kaikki tervetulleeksi kuuntelemaan ja keskustelemaan uusimmasta miestutkimuksesta.  – Nämä ovat matalan kynnyksen open access -tutkimuspäivät, he lupaavat.

Teksti Tiina Lankinen
    Kuva Jonne Renvall