Hyvinvointimaakunta

Juha Teperi

Hyvästä kansainvälisestä maineesta nauttineet suomalaiset hyvinvointipalvelut ovat ajautuneet epätasapainoon. Eniten apua tarvitsevat eivät saa tarpeeksi tukea, koska se on ripoteltu pikkunikaleiksi eri puolille palveluviidakkoa. Tuloksena on ilkeä tuplaongelma myös järjestelmälle: Samalla kun hyvinvointihyöty jää vajaaksi, hajanaisuus tuottaa lisää kustannuksia.

Sote-uudistuksessa on keskitytty hallintomallin luomiseen olettaen, että toimivampi rakenne tuottaa toimivampia palveluja. Näin onkin, jos uusi arkkitehtuuri valjastetaan tähän tarkoitukseen. Sana ”jos” on tarpeen siksi, että uudistuksella on useita, osin ristiriitaisia tavoitteita. Nyt uudistustyössä näyttäisi painottuvan keskenään kilpailevien yhtiöiden muotoon järjestetty palvelutuotanto. Tuhannen taalan kysymys on se, kuinka monimuotoistuva toimijakenttä saadaan tuottamaan asiakkaan kannalta yhtenäistä kokonaisuutta. Pulma annetaan uusien maakuntien ratkaistavaksi.

Monen suomalaisen yliopiston ympärille on ryhmittynyt terveyteen liittyvää biotieteellistä innovaatiotoimintaa. Nyt tarvitaan vastaavaa radikaalia ajattelua kokonaan uusien hyvinvointipalvelujen luomiseksi.

Tampereen seudulla on ainutlaatuiset edellytykset koota yhteen tulevaisuuden sote-palveluja luova osaaminen. Yhteiskunnan, terveyden ja hyvinvoinnin leikkauspiste on Tampereen yliopiston osaamisen ydintä. Uudessa Tampere3-yliopistossa sitä täydentää terveysteknologian ja digitaalisten palvelujen osaaminen nykyisestä TTY:stä ja sote-ammattilaisten työn kehittämisosaaminen TAMK:sta. Kaupin kehittyvällä hyvinvointikampuksella on jo nyt, menestyvän yliopistosairaalan kainalossa, perusterveydenhuollon ja yleislääketieteen osaamista. Tampereen kaupungin suunnittelema opetushyvinvointikeskus tulee tarjoamaan näiden lisäksi sosiaalityölle alustan, jossa tutkitaan, kehitetään ja opetetaan uusia palvelumuotoja monialaisesti. Yhteistuumin kykenemme luomaan aikamoisen ”Sote-Demolan”.

Kaupissa on liikuntapuisto ja sen reunassa UKK-instituutti. Hakametsän hallista muokataan hyvinvointia tukevan järjestö- ja yritystoiminnan voimanlähdettä. Ratikkalinjan mahdollistama uusrakentaminen tekee Kaupista elävän kaupunginosan.

Pian vaativat tehtävänsä vastaanottava Pirkanmaan maakunta voi yhdessä Kaupin toimijoiden kanssa luoda hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kehityslaboratorion. Voisiko Pirkanmaasta tulla hyvinvointimaakunta, jonka edelläkävijyys heijastuisi muualle Suomeen ja kauemmaksikin? Hyvinvointivaltion rakenteet natisevat monissa kaltaisissamme maissa. Jo aikaa sitten luodun maineen vuoksi meitä halutaan kyllä kuunnella, jos luomme jotakin aidosti uutta.

Kirjoittaja on terveystieteiden yksikön johtaja.