Miksi nuoret miehet elävät epäterveellisesti?

hyvinvoinnistaSuomalaisten yleinen terveys on parantunut viime vuosikymmeninä, mutta samalla terveyserot ovat kasvaneet, ja erityisesti nuoret miehet ovat jäämässä jälkeen muista. Noora Hirvosen väitöskirjan (2012) mukaan monet terveydelle haitalliset elintavat kuten runsas alkoholin käyttö, huonot ruokailutottumukset ja vähäinen liikunta kasautuvat nuorille miehille.

Opiskelijana pystyn näkemään tässä paljon yhtäläisyyksiä omaan ja kaverieni elämään. Alkoholi tulee kuvaan opiskelijabileissä, huono ruokavalio aineellistuu käteen bileiden jälkeen aamuyöllä, ja liikunta jää seuraavana päivänä välistä krapulan takia. Ongelmana ei ole tiedon puute siitä, kuinka voisi elää terveellisesti, vaan se, että aina meillä nuorilla miehillä ei ole kiinnostusta hakea tai vastaanottaa tietoa.

Tiedon tuputtaminen nuorille ei ole missään nimessä ratkaisu ongelmaan, vaan ihmisiä tulisi houkutella elämään terveellisesti heidän omilla ehdoillaan ja heitä kiinnostavilla tavoilla. Ainejärjestöjen ja kerhojen järjestämät Megazone-illat ovat loistava esimerkki siitä, kuinka ihmisiä saadaan liikkelle ensinnäkin ilman alkoholia ja toiseksi ilman sitä, että aktiviteetti ”leimataan” liikunnaksi. Samankaltaista toimintaa voidaan harrastaa ruuan suhteen opiskelija − tai kaveriporukalla. Ruuan laittaminen yhdessä voi olla osalle meistä äärimmäisen arvokas tilaisuus nähdä, kuinka helppoa hyvän ja terveellisen ruuan tekeminen on.

Haluaisinkin haastaa kaikki jotka kokevat elävänsä epäterveellisesti tai näkevät tuttavapiirissään vastaavaa: Pelkän etkoilun sijaan tehkää yhdessä ruokaa, käykää ulkona ihmettelemässä kevään tuloa, ja jos maistelette viiniä, niin tehkää se kohtuudella. Voitte yllättää itsenne ja ihmetellä seuraavana päivänä krapulan poissaoloa.

Niko Ruotsalainen
    Kirjoittaja on Tamyn hallituksen jäsen, joka vastaa mm. liikunta- ja hyvinvointiasioista.