Livetwiittaaja katsoo tarkemmin

 

1. Suomalaiset livetwiittaajat ottavat kantaa ja kommentoivat vaalikeskustelijoiden menestymistä väittelyssä. Twiiteissä kommentoidaan myös itse ohjelmaa ja toimittajia.

 

2. Tutkimusten mukaan katsojat ovat sitoutuneempia tv-ohjelmaan ja seuraavat sitä intensiivisemmin livetwiitatessaan. Kuulemaansa täytyy prosessoida vahvemmin, mikäli aikoo twiitata siitä.

 

3. Twitterissä painottuvat pääkaupunkiseudun vahvat puolueet, eli kokoomus, vihreät ja vasemmisto. Perussuomalaisia Twitterissä on selkeästi vähemmän.

 

4. Vuoden 2015 eduskuntavaalien aikaan Twitterissä oli ennätyksellisen paljon vaalikeskustelua. Yksittäisiä twiittaajia yhden vaalikeskusteluohjelman aikana oli jopa 3200.

 

5. Twitter-tutkimusta on toistaiseksi melko vähän. Pekka Isotalus toivoisi, että Twitterissä olisi tulevaisuudessa enemmän tutkijoita ja professoreita.

 

Isotalus PekkaPuheviestinnän professori Pekka Isotalus johti Livetwiittaaminen vaalikeskusteluissa -tutkimusprojektia. Tutkimuksessa analysoitavana oli kaksi television vaalikeskustelua ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja. Tutkimuksen keskiössä olivat twiittien sisällöt, eivät itse twiittaajat. Twitterin käyttäjistäkin on kuitenkin tuloksia ja tietoa.

– Osa katsojista pyrkii selkeästi toimimaan mielipidevaikuttajina. Usein tällaiset twiittaajat ovat esimerkiksi puolueaktiiveja, Isotalus kertoo.

Tutkimuksen rahoitti Helsingin Sanomain säätiö.

 

Teksti Satu Saari
Kuva Jonne Renvall