Yritys, onko ongelmia?

Pulmaperjantai on mahdollisuus luoda arvokkaita yhteyksiä yritysmaailman ja tutkijoiden välille, uskoo projektipäällikkö Anne Tuhkunen.

Yliopiston asiantuntijat ideoivat ongelmiin ratkaisuja Pulmaperjantaissa.

Maaliskuussa yliopistossa alkaa uudenlainen yhteistyö yritysten kanssa. Pienet ja keskisuuret yritykset voivat lähettää ongelman tai kehitystehtävän yliopistolle, ja Tampereen yliopiston tutkijat ja erityisasiantuntijat auttavat ongelman ratkaisussa ja ideoinnissa.

Yritysten alaa tai ongelman laatua ei ole ennalta rajattu, vaan yliopistoa saa lähestyä kaikenlaisten pulmien kanssa. Projektipäällikkö Anne Tuhkunen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta vastaanottaa yritysten viestit, pohtii löytyykö yliopistolta asiantuntijoita kyseiseen aiheeseen, ja etsii 2-4 henkilön asiantuntijatiimin ratkaisemaan ongelmia.

­Pulmaperjantai on Tampereen teknillisessä yliopistossa (TTY) kehitetty palvelumalli, josta on saatu TTY:llä hyviä kokemuksia. Pulmaperjantai on yksi keino, jolla korkeakoulut voivat palvella elinkeinoelämää.

– Yritykset saavat nopeasti ratkaisuehdotuksia juuri siihen, mihin he tarvitsevat apua, Tuhkunen sanoo.

– Tutkijoille ja asiantuntijoille kohtaaminen on puolestaan hyvä väylä luoda arvokkaita kontakteja yritysmaailmaan. TTY:llä Pulmaperjantait ovat poikineet jatkotutkimushankkeita yritysten kanssa.

Pulmaperjantaissa yritys ja yliopiston asiantuntijat käyvät noin tunnin keskustelun, josta yritykselle toimitetaan muistio jälkeenpäin. Keskustelut ovat yritykselle ilmaisia ja ne käydään suljetuin ovin, eikä yritysten tietoja luovuteta eteenpäin.

Pulmaperjantai on osa Innovaatioperustus -pilotointihanketta, jossa Tampereen kolme korkeakoulua kehittävät yhteisiä yritys- ja innovaatiopalveluita.

Pulmaperjantaissa on mahdollista kysyä asiantuntijatiimeihin myös naapurikorkeakoulujen asiantuntijoita. Korkeakoulujen yhdistymiseen tähtäävä Tampere 3 -prosessi on siis vahvasti läsnä.

– Meillä on täällä huikean laaja osaamiskenttä, kun yhdistämme voimamme, Tuhkunen sanoo.

­­Hän huomauttaa, että vaikka Pulmaperjantai on ensisijaisesti yrityksille tarkoitettu, niin muutkin voivat osallistua.

– Kunnat ja kolmas sektori sopisivat hyvin Tampereen yliopiston profiiliin, emmekä niitä sulje pois, jos vaikka kunnista innostutaan lähettämään pulmia.

Pulmaperjantai

• Yritysten lähettämiä kehitystehtäviä ratkaistaan perjantaisin kerran kuukaudessa maaliskuusta kesäkuuhun.
    • Näin osallistut: Lähetä lyhyt kuvaus yrityksen kehitystehtävästä osoitteeseen anne.tuhkunen@uta.fi tai stina.boedeker@uta.fi.

Lisätietoa Innovaatioperustus-pilotointihankkeesta.

Teksti Tiina Lankinen