Filosofinen värityskirja

FilosofinenFilosofinen värityskirja. Toimittanut Kimmo Jylhämö.
    Vastapaino 2015.

Olin tulossa Tampereen lasten akatemian kokouksesta, jossa olimme pohtineet vuoden 2016 luentojen aiheita lapsille. ”Meidän pitäisi saada joku puhumaan tunteiden tunnistamisesta”, sanoi eräs läsnäolija. Siitä oli paljon tullut pyyntöjä, koulujen ja päiväkotien opettajat pitävät sitä tärkeänä nykylapselle.

Päästyäni perille yliopistoon löysin pöydältäni Filosofisen värityskirjan ja luin Kimmo Jylhämön johdannon. Näin hänen kirjoituksensa ”Välillä haluamme olla irti verkosta ja sanoa ei kyberavaruudelle” ja lapsista käymäni keskustelun välillä yhteyden. Lehdissä oli kirjoitettu, että lapset pelästyvät fyysisen rasituksen tuomia hikipisaroita ja sykespurttia kehossaan, eivätkä toisaalta osaa tunnistaa tunteitaan. Mutta kone käy. Siis tietokone, iPad tai muu teknologinen vempain.

Jylhämö ehdottaa värityskirjaan tarttumista jäljen jättämiseksi todellisuuteen, jossa kaikki tiet vievät internetiin. Päätin antautua matkalle värityskirjan filosofiseen maailmaan.

Vesalius, Dürer, Bosch ja Galilei. Tuttuja nimiä kuvien alla, uskomattoman kauniita kuvia, jotka on varustettu vain pienillä kuvateksteillä.

Kuvakirja on suunniteltu – kuinka ollakaan – pitkälti kuvien varaan, jotka ovat toinen toistaan kiehtovampia. Kolmen Raffaellon sulottaren alla kuvateksti selvittää, mikä on idylli. Katariina Sienalaista kuvaavan teoksen alla sanotaan ”Kaikki ovat filosofeja” ja todetaan historiankirjoituksen usein unohtavan naisfilosofit. Abraham Bossen kuvien kera kerrotaan Thomas Hobbesin käsityksistä väestä ja valtiosta. Kirjassa käsitellään lisäksi talouskritiikki ja alkukristillinen ideaali huumorilla. Aika, lohdutus ja ennustaminen ovat myös saaneet omat kuvansa ja tekstinsä.

Kuvakirjan lisäksi Filosofinen värityskirja on siis matka filosofian käsitteisiin.

Aristotle_and_PhyllisVäritysmetodiksi suosittelen herkkää kättä värikynillä, jolloin kuvista tehdään samaan tapaan värillisiä kuin mustavalkokuvista aikoinaan tehtiin: hennosti väriä sinne tänne. Hienoja kuvia ei kannata tussittamalla pilata.

Taina Repo