Valoa kohtaamisista

Sosiaaliohjaaja Taru Malinen ja Lea Aalto kertoivat, että käsityöt ovat tuoneet alueen nuorimmat ja vanhimmat asukkaat useasti yhteen.

Opettajaopiskelijat veivät käsityöt koululle ja palvelutaloon.

Hyvän tekeminen, virkistyminen, aivojumppa, yhteistyö. Näitä kaikkia edistettiin Valoa kohtaamisista -teemaviikolla, jossa luokanopettajaopiskelijoiden käsityökurssi oli mukana. Ope-opiskelijat ohjasivat lyhtyjen maalaamista Härmälän Kuuselakeskuksessa vanhuksille ja päiväkodin lapsille.

Eri ikäpolvien kohtaamisessa oli lämmin tunnelma.

– Lyhdyt viedään illalla pihalle ja sytytetään, jolloin työmme tuloksen näkevät huoneistaan kaikki nekin, jotka eivät pääse osallistumaan lyhtyjen tekoon, Kuuselakeskuksessa asuva Lea Aalto kertoo.

– Hyvä, että meitä tuupitaan tekemään jotain, ei tulisi muuten tehtyä tällaista, hän lisää.

Syksyllä Kuuselakeskuksen pihalle rakennettiin lyhtyä pitävä lumiukko ja askarreltiin enkeleitä vilkkaan autotien varrelle, muistuttamaan autoilijoita varomaan jalankulkijoita.

Lähistöllä asuva Esko Ronkainen pitää ainutlaatuisena sitä, että Kuuselakeskuksessa samassa pihassa on päiväkoti ja vanhusten hoitokoti.

– Suomessa tämä on ainutlaatuinen, upea alue. Lapset olivat tänäänkin mukana tekemässä lyhtyjä. Vanhat neuvovat ja nuoret innostuvat.

Asuinalueen kehittäminen on niin Ronkaiselle kuin monelle muullekin asukkaalle tärkeää. Rantaperkiön ja Härmälän läpi kulkevalla Nuolialantiellä ajetaan lujaa, vaikka tiellä liikkuu paljon jalankulkijoita päiväkotilapsista ja koululaisista vanhuksiin. Tämän vuoksi Kuuselakeskuksen ja lähiympäristön väki kokoontui aiemmin syksyllä yhteen toisen käsityöprojektin vuoksi. He askartelivat enkeleitä, jotka vietiin riippumaan puihin Nuolialantien varrelle muistuttamaan autoilijoita hölläämään kaasujalkaansa.

Käsityötieteen yliopisto-opettaja Miia Collanus Tampereen yliopistosta kertoo, että hän haluaa opiskelijoidensa osallistuvan hyväntekeväisyystempauksiin ja projekteihin yliopiston ulkopuolella.

– Idea on nimenomaan kohtaamisissa. Toivon, että opettajaopiskelijat kohtaavat kaikenlaisia ihmisiä, muitakin kuin oppilaita, Collanus sanoo.

Collanus pyrkii järjestämään kursseillaan aina jonkinlaisia projekteja, jotta opiskelijat oppisivat niihin ja järjestäisivät niitä myöhemmin omille oppilailleen.

– On mielekkäämpää oppimisen kannalta, että opiskelijat pääsevät itse ohjaamaan käsitöiden tekemistä. Tai jos ei ihan käsitöitä, niin ainakin kädentaitoja.

Tämän syksyn hyväntekeväisyystempauksissa mukana ovat ensimmäisen vuosikurssin opettajaopiskelijat.

Opettajaopiskelijat Salla Kukko ja Eemeli Mäkelä ohjasivat lyhtyjen maalaamista Kuuselakeskuksessa Tampereen Härmälässä.

Opiskelijat järjestivät marraskuussa myös Tesoman koululla Turvaverkko-nimisen käsityöpäivän lapsille.

Valoa kohtaamisista -tapahtuman myötä opiskelijat jalkautuivat Tampereen Härmälän alueella kirjastolle ja K-kaupan eteen, jossa letitettiin matonkuteesta kattokruunua. Siellä opettajaopiskelijoiden kanssa oli mukana vanhusten arjen ja osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseen tähtäävän Likioma-projektin puuhanaisia.

– Luimme juuri tutkimuksesta, jonka mukaan käsitöitä tekevien ihmisten aivot ovat yhtä hyvässä kunnossa kuin professorien. Proffatkin vain käsitöitä tekemään, naiset lähettävät terveisensä yliopistolle.
    Teksti Tiina Lankinen
    Kuva Jonne Renvall

Tiistaina 8.12. järjestetään Telakan joulubasaari, jossa opettajakoulutuksen muotoilukurssin opiskelijat ovat myymässä Jäljessä-konseptinsa tuotteita.