Yksin maahan tulleet turvapaikanhakijalapset

1. Suomeen on tullut syyskuun 2015 loppuun mennessä 1075 yksin matkaavaa lasta. Huoltosysteemi on viime vuosina mitoitettu 200 lapsen vastaanottoon. Eniten lapsia tulee yksin Afganistanista, Somaliasta ja Irakista.

 

2. Yksin maahan tulleet lapset majoitetaan aluksi ryhmäkoteihin oleskelulupaprosessin ajaksi. Tämän jälkeen lapset ja nuoret siirtyvät perheryhmäkoteihin, joissa on ohjaajia, ja lapsille annetaan valmennusta itsenäiseen elämään.

 

3. Kaikki lapset aloittavat koulun. Lapset oppivat kielen nopeasti.

 

4. Suomeen tulleista lapsista useimmat ovat paenneet sotatilaa ja aseellisia konflikteja.

 

5. Perheen yhdistäminen on lähes mahdotonta. Suomalainen perheenyhdistämistä rajoittava laintulkinta haittaa lapsen oikeuksien toteutumista.

Anna-Kaisa Kuusisto-Arponen

Anna-Kaisa Kuusisto-Arponen

 

Akatemiatutkija Anna-Kaisa Kuusisto-Arponen tutkii Suomeen yksin tulleita lapsia. Osan tutkimuksesta hän teki perheryhmäkodissa lasten parissa. Hänen mielestään Suomessa pitäisi kehittää lapsille myös mahdollisuus päästä perhemajoitukseen suomalaisperheisiin.
– Lasten kaksi keskeistä toivetta on saada oma perhe Suomeen ja saada täällä suomalaisia kavereita.

Taina Repo

Anna-Kaisa Kuusisto-Arposen haastattelu Tutkimusuutisissa: http://www.uta.fi/ajankohtaista/tutkimusuutiset/ilmoitus.html?id=110871