Akateeminen keskustelu vahvistuu

Vastapainon uusi toimitusjohtaja Kimmo Jylhämö uskoo mahdollisuuksiin järjestää Tampereella myös keskusteluiltoja tiedekirjallisuudesta muun muassa filosofien kanssa.

Tietokirja voisi reagoida nopeammin maailman tilanteeseen.

Neuvottelut Tampereen yliopiston kanssa on käyty loppuun ja yliopisto on uuden kustannusosakeyhtiö Vastapainon omistajia.

– Olemme tiivistäneet yhteistyötä Tampereen yliopiston kanssa. Päämääränä on lisätä mahdollisuuksia tehdä Vastapainossa sitä työtä, mitä olemme tähänkin asti tehneet. Vastapaino on 30 vuoden aikana luonut tehokkaan tiedejulkaisemisen koneiston, sanoo Kimmo Jylhämö.

Useille lukijoille Voima-lehdestä tuttu Jylhämö on juuri aloittanut työnsä kustannusosakeyhtiö Vastapainon toimitusjohtajana. Hän astui remmiin hieman uudenlaiseen taloon, sillä vuonna 1981 perustetun Osuuskunta Vastapainon kustannustoiminta on siirtynyt kustannusosakeyhtiö Vastapainolle. Äänivalta säilyy kuitenkin 3000 jäsenisellä osuuskunnalla ja se tekee kustannuspäätökset edelleen itsenäisesti.

Tiede- ja tietokirjallisuuden kustantajana varsin arvostettu Vastapaino haluaa laajaa yhteistyötä laadukkaan akateemisen julkaisutoiminnan tueksi. Neuvotteluja käydään jatkossa myös muiden yliopistojen kanssa.

– Lähtökohtana julkaisutoiminnassa on edelleen se, että tutkijat tekevät kirjoja. Haluamme olla se kustantaja, jolle varteen otettavat tutkijat kirjoittavat. Tätä luottamusta haluamme vahvistaa, Jylhämö sanoo.

– Journalistitaustalla mietin tietenkin myös, kuinka hienoa olisi julkaista nopeammin yhteiskunnan ja maailman tilanteeseen reagoivia, akateemisia tietokirjoja.

Vastapaino pysyy julkaisutoiminnassaan tiedon, non-fictionin piirissä, vaikka yksi romaanitarjouskin on tullut.

– Tietokirjallisuudessa on paljon tehtävää eikä sitä pidä liiaksi lokeroida.

Kuten kaikille kustantajille, myös Vastapainolle e-julkaisu tuo oman työsarkansa. Jylhämö suhtautuu e-kirjaan ja -julkaisuihin hyvin myönteisesti ja haluaa kehittää niitä paperikirjan ohella.

– Jos ajattelen omia lukemistottumuksiani, niin e-kirja tuottaa erilaista lukemista. Onko muutos hyvästä vai pahasta, sen näkee tulevaisuudessa.

Telakan kesäterassilla käytyyn keskusteluun ponnahtavat Euroopan kesän 2015 tapahtumat, Yannis Varoufakiksen ja Jürgen Habermasin käymät keskustelut Euroopan tilasta, demokratiasta ja rahan vallasta.

– Vastapainohan julkaisi viime vuonna Varoufakiksen Maailmantalouden Minotaurus-kirjan ja on julkaissut myös Habermasia. Koko keskustelu Euroopasta ja demokratiasta on habermasilainen projekti ja kiinnostavaa, toteaa Jylhämö.

Aiheeseen liittyvä Wolfgang Streeckin kirja Ostettua aikaa demokraattisen kapitalismin pitkittyneestä kriisistä ilmestyy Vastapainolta syksyllä.

Neljän työntekijän kustannusosakeyhtiön toimipaikka on Tampereen yliopistoa vastapäätä pienteollisuustalossa. Kimmo Jylhämö pitää tiloja hyvinä, mutta toivoisi tulevaisuudessa Vastapainolle löytyvän lähestyttävämmän paikan.

– Asiat osuvat paremmin yhteen kun ihmiset näkevät spontaanisti vaikkapa kahvikupposen äärellä.

Jylhämö, joka on filosofisen Niin & näin -lehden perustajajäsen ja toimi lehdessä vuoteen 2008, uskoo mahdollisuuksiin järjestää Tampereella myös keskusteluiltoja tiedekirjallisuudesta muun muassa filosofien kanssa.

Tampere on Jylhämön syntymäkaupunki, mutta tutustumista riittää nyt paluumuuton aikaan. Uusi toimitusjohtaja on tyytyväinen nykyisen kotikaupunkinsa tunnelmaan.

– Parinkymmenen vuoden jälkeen Tampere näyttää muuttuneen kauniiksi eurooppalaiseksi kaupungiksi.

Tietokirjallisuudessa on paljon tehtävää eikä sitä pidä liiaksi lokeroida.

Teksti Taina Repo
    Kuva Jonne Renvall