Eteerinen ja rouhea

Miäs pakinoi - Anne Mölsä

Miäs pakinoi

Tämä on tarina siitä, miten ihminen muadostaa itselleen miälipiteen.

Tarinamme alkaa jälleen Tesomalta, jossa mää elän uutispimennossa apauttiarallaa. Parnasson mää luen kyllä, ja Kulttuurintutkimuksen ja Opettaja-lehden, Journalisti-lehden, Helsingin Sanoman, Kalevan, Tiadotustutkimuksen, Timesin, Le Figaron, La Repubblican, Süd-Deutche Zeitungin, Lääkärilehden, Potilaan lääkärilehden ja Avun. Mutta Aamulehteä mää en lue, ja niimpä kun mää noin vuasi sitten läksin pitkästä aikaa keskustaan niin mää koin jotain johon H. P. Lovecraft viittaa sanoilla nimetön kauhu.

No, mää ajattelin. No niin, mää ajattelin. Ja väristen mää hivuttauduin tään ”Mörssärin” juurelle ja tilasin hissin Skaibaariin. Siältä mää näin Pyhäjärven ja Nässyn. Ei siälä ollu ketään mun tuttujani. Pöydissä ihmiset istu tylsistyneen näköisinä, tunnelma oli tekemällä tehty. Ja mää otin hissin alas. Ja mää otin kymmenen askelta taaksepäin ja suljin mun toisen silmän. Nyt mää yritän ymmärtää, mää ajattelin. Mää todella yritän.

Vuadenajat vaihtui: lumi satoi päälle, lintu istui hiuksiin ja teki pesän ja pesi kesän, tuli vesisade ja tuuli ja mun suuni päälle läiskääntyi syksyn keltainen lehti. Ja silloin mää tempasin sen sivuun ja huudahdin jotain onomatopoeettista ja aggressiivista ja konstruktionistista. Ja nyt mää kerron teille jotain miälipiteestä.

Miälipide on ajatusjoukko. Se muadostuu ihmisen kokemuksista sekä kuulemista ja näkemistä aihetiadoista. Esim. että:

”Sauronin sormi” on 88 metriä korkea ja siinä on 25 maanpäällistä kerrosta. ”Keskiyän aaveessa” on 305 huonetta ja 730 vuodepaikkaa. ”Tumma tiätäjä” on kokonaan savuton, ja sille on myönnetty Allergia- ja Astmaliitto ry:n Allergiatunnus. ”Tuamion tapuli” tarjoaa poikkeuksellisen ympäristön kokea Tampereen kiehtovan tarinan ja ilmiöt Manserockin ikoneista urheilun sankareihin. Sängyt ovat muhkeita ja onkin tultu pitkä matka Amurin käsityöläismuseon olkipatjoista Solo-sänkyjen vartalon mukaan muotoutuviin, NASAn kehittämään materiaaliin perustuviin huippupatjoihin. Kylpyhuoneiden eteerinen ja samalla rouhea tunnelma houkuttelee rauhoittumaan.

Mää hoipuin Tillikkaan ja ilmoitin tiskillä tuareen miälipiteeni ja myäskin tilaukseni. Tuapin ajan mää olin eteerinen mutta näkäräisen jälkeen rouhea myäs.

Anne Mölsä
    Kirjoittaja on Tampereen yliopiston alumni ja vapaa kirjoittaja.