Petteri Malkavaara luotsaa laboratoriopalvelujen suurta uudistusta

Parempia työkaluja ja yhdenmukaisia käytäntöjä, lupaa Laboratoriopalvelujen johtaja Petteri Malkavaara. Kaupin kampuksella on jo tiivistetty laboratoriotiloja muuttoa ennakoiden.

Lääketieteen laboratorioissa Kaupissa on jo tyhjiä vitriinejä ja pahvilaatikoita, kokonaisia tyhjiä huoneitakin. Ne ennakoivat suurta muutosta, joka tapahtuu ensi vuonna, kun kaikki Kaupin kampuksen laboratoriotoiminnat keskitetään uusiin tiloihin Arvo kakkoseen.

Laboratoriopalvelujen uusi johtaja Petteri Malkavaara on innostunut.

– Keskittäminen palvelee ratkaisevasti tutkimuksen ja opetuksen tason nostamista entisestään, Malkavaara sanoo.

Arvo kakkoseen muuttavat kaikki Kaupin kampuksen yksiköt, ja uusi laboratoriopalveluyksikkö palvelee niiden opetusta ja tutkimusta: Lääketieteen ja bioteknologian opiskelijoiden laboratoriokoulutusta ja yli 20 tutkimusryhmää.

Tutkimusryhmät tuovat laboratoriotiloihin kaiken Tampereen yliopistossa tehtävän lääketieteellisen ja bioteknologisen tutkimuksen.

Laboratorioita käytetään myös yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin yhteisissä tutkimuksissa.

Kudospankin lisäksi laboratoriopalvelujen yhteyteen sijoittuu sairaanhoitopiirin ja yliopiston yhteinen biopankki.

Laboratoriot saavat noin kolmasosan Arvo kakkosen yli 21 000 neliömetristä.

Uusia tiloja suunnitellaan ja rakennetaan samanaikaisesti, jolloin suunnitelmia voidaan täydentää ja muuttaa rakentamisen edetessä, jos se näyttää tulevien käyttäjien mielestä tarpeelliselta.

– Suunnittelun lähtökohtana on ollut toiminnallisuus, Malkavaara kertoo.

Tilat on jaoteltu siten, että tietyntyyppiset työt, esimerkiksi solu- ja kudosteknologiatyöt sekä niihin liittyvät mikroskopiatyöt, tehdään rakennuksen tietyssä kerroksessa tai osastossa.

– Hyppäys parempaan on valtava, kun meillä on paremmat ja toimivammat tilat, joissa on tutkimusryhmien tutut erikoislaitteet ja aivan uudet peruslaitteet.

– Tutkimuksen infrastruktuuri on kunnossa ja kaikki hyötyvät siitä, Malkavaara sanoo.

Laboratorioiden hankintabudjetti on yli 10 miljoonaa euroa.

Uusiin tiloihin siirrytään kesäkuusta 2016 alkaen. Malkavaara arvelee, että uusi toimintakulttuuri on omaksuttu parin vuoden kuluessa muutosta. Hänen mielestään toimintatapoja pitääkin alkaa yhtenäistää jo ennen muuttoa.

Uusi palveluorganisaatio, Laboratoriopalvelut, aloitti toimintansa huhtikuun alussa.

– Kesäkuun alussa henkilöstö, noin sata työntekijää, siirtyy yksiköistä laboratoriopalvelujen palvelukseen. Tehtäviin ja työsuhteisiin siirto ei aiheuta muutoksia.

Malkavaara aloitti työnsä Tampereen yliopistossa helmikuussa. Jyväskylän yliopistossa opiskellut ja väitellyt Malkavaara on koulutukseltaan kemisti. Hän on työskennellyt muun muassa lääketeollisuudessa tutkimuksesta vastaavana johtajana ja Jyväskylän yliopistossa erillislaitoksen johtajana.

Malkavaara näkee sekä laboratoriopalvelujen että koko Kaupin kampuksen kehittämisen edut.

– Tämä on suuri mahdollisuus koko Kaupin alueen toiminnoille ja laajemmassa mitassa koko yliopistollekin, hän sanoo.

– Kun pääsemme keskittämään tutkimuksen yhteen paikkaan, tutkijat ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja sekä sairaanhoitopiirin että muiden sidosryhmien kanssa. Meillä on suuri mahdollisuus saada aikaan keskittymä, joka hakee vertaistaan Suomessa, ja pääkaupunkiseudun ulkopuolella olemme kaikkein merkittävin toimija. Se on se perussyy, miksi olen tästä innostunut.

Teksti Pirjo Achtè
    Kuva Jonne Renvall