Mitä konkreettista pätkätutkijoille?

puheenvuoroLuin aprillipäivänä intranetistä, että ”Euroopan komissio on myöntänyt Tampereen yliopistolle oikeuden käyttää HR Excellence in Research -tunnusta, joka osoittaa, että yliopisto on sitoutunut tutkijoiden aseman ja työuran kehittämiseen.” Kyseessä ei liene kuitenkaan aprillipila, joten otan sitoutumisen tosissani.

Tiedotteessa mainitut kehitysajatukset ovat vallan mainioita, mutta toivon, että jotenkin puututtaisiin myös suurimpiin epäkohtiin, kuten työsopimusten määräaikaisuuteen ja apurahatutkijoiden aseman parantamiseen. Suurin osa tutkijoista työskentelee jossain uransa vaiheessa apurahalla, joten kyse ei ole mistään B-luokan tutkijoista. Viimeisimpänä esimerkkinä tutkijoiden kohtelun erilaisuudesta on uusi käytäntö, että apurahalla työskentelevät tutkijat eivät pääse tunnuksillaan SoleCris-järjestelmään, jonne kirjataan julkaisut ja muut ansiot (ja joiden perusteella yliopistoille jaetaan rahoitusta), vaan kirjaukset pitäisi lähettää hallintohenkilökunnalle joka suorittaa kirjaukset. Kuvittelisin, että hallintohenkilökunnalla olisi järkevämpääkin tekemistä.

Parannuksia innolla odottaen,

Nina V. Nygren