Yliopisto myöntää kansainvälisen keliakiapalkinnon

- Toivon, että joku tutkija onnistuisi kokoamaan palapelin palaset ja selvittämään taudin mekanismin. Sen, miksi päivittäinen ravinto aiheuttaa keliakian ihmisille, joilla on tietty perimä, professori Markku Mäki kertoo.

– Toivon, että joku tutkija onnistuisi kokoamaan palapelin palaset ja selvittämään taudin mekanismin. Sen, miksi päivittäinen ravinto aiheuttaa keliakian ihmisille, joilla on tietty perimä, professori Markku Mäki kertoo.

Tampereen yliopisto on perustanut kansainvälisen keliakiapalkinnon professori Markku Mäen kunniaksi. Ensimmäinen Maki Celiac Disease Tampere Prize -palkinto luovutetaan perjantaina 17. huhtikuuta Mäen jäähyväisluennon yhteydessä. Palkinnon suuruus on 15 000 euroa ja se jaetaan joka toinen vuosi.

Lastentautiopin professori Markku Mäki kuuluu maailman johtaviin keliakiatutkijoihin.

– Palkinnon perustaminen on hieno asia. Se ei ole kunnianosoitus pelkästään minulle, vaan koko tutkimusryhmälle, joka on toiminut 1980-luvulta lähtien, Mäki sanoo.

– Kansainvälinen palkinto on omiaan pitämään Tamperetta ja Suomea esillä kansainvälisellä tasolla. Palkinto lisää myös tutkijoiden verkottumisen mahdollisuuksia ja kansainvälistä yhteistyötä.

Palkinnon nimi tulee sanoista Multiple approach key in celiac disease.

Mäen johtama, kansainväliseksi kasvanut keliakian tutkimusryhmä Celiac Disesase Study Group aloitti toimintansa 1980-luvun alkupuolella. Tutkimusryhmästä on muodostunut poikkitieteellinen kansainvälinen mielipiteenmuokkaaja, joka tunnetaan kliinisestä, soveltavasta ja terveydenhuollon käytäntöjä muuttavasta eli transformatiivisesta tutkimuksestaan.

– Itse pidän tärkeänä tutkimuslinjaani gluteenin synnyttämien autovasta-aineiden parissa eli sen tutkimista, miksi vehnäs saa elimistön luomaan vasta-aineita omia kudoksiaan vastaan.

– Tutkimukseni on mahdollistanut keliakian varhaisen ja helpon toteamisen ja diagnoosiin pääsyn nopeutumisen. Olen kehittänyt ja patentoitunut keliakian pikatestin ja se on nyt suomalainen tuote, joka myös työllistää.

– Yhteistyö yritysten kanssa on tutkijalle tärkeää, Mäki huomauttaa.

Keliakiaa on noin prosentilla maailman väestöstä ja Suomessa kahdella prosentilla.

– Tauti on maailmanlaajuisesti alidiagnosoitu, noin 90 prosenttia tapauksista on vielä löytämättä. Sairastavien määrän odotetaan siis kasvavan voimakkaasti, kun diagnostiset menetelmät kehittyvät ja yleinen tietoisuus taudista lisääntyy, Mäki kertoo.

Keliakia on krooninen, tulehduksellinen autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni vaurioittaa suolen alkuosan limakalvoa. Keliakia aiheuttaa muun muassa ruoansulatushäiriöitä, ravinnon imeytymättömyyttä ja luukatoa, maksan sairauksia ja ääreis- ja keskushermoston ongelmia.

Mäki on toiminut aktiivisesti myös Keliakialiitossa sen pitkäaikaisena puheenjohtajana ja tieteellisen neuvottelukunnan puheenjohtajana.

– Keliakiatutkimusryhmän mottona onkin: Tämän päivän tutkimus on huomispäivän hoitoa.

Ensimmäisestä palkinnonsaajasta on pyydetty ehdotuksia kansainvälisiltä asiantuntijoilta. Seuraavat palkittavat valitsee avoimen kilpailun perusteella raati, johon kuuluvat muun muassa yliopiston edustaja, ensimmäinen palkinnonsaaja, professori Markku Mäki ja muita asiantuntijoita sekä Keliakialiiton toiminnanjohtaja.

Palkinto on tarkoitus jakaa keliakia-aiheisen kansainvälisen symposiumin yhteydessä, jota Tampereella aletaan järjestää. Yhteistyössä ovat mukana yliopisto, keliakiatutkijat, Keliakialiitto ja Tampere-talo.

Kansainvälistä keliakiapalkintoa voi tukea lahjoituksin seuraavalle tilille: Tampereen Seudun Osuuspankki, tili nimi: Keliakiapalkinnon tukemiseen. Tilinumero (IBAN): FI10 5730 0820 6590 64, BIC: OKOYFIHH.

Teksti Pirjo Achté

Professori Markku Mäen jäähyväisluento perjantaina 17.4. klo 14 Kaupin kampuksella, Arvon Jarmo Visakorpi -salissa.