Työyhteisöään voi muuttaa

Dosentti Marja-Liisa Manka (toinen vasemmalta) oli asiantuntijana mukana tekemässä Tiimi-näytelmää. Työryhmään kuuluvat näyttelijät Karoliina Blackburn (vasemmalla), Elisa Piispanen, Marika Heiskanen ja Miika Muranen.

Työpahoinvoinnin kauhuskenaario saa pohtimaan, mikä tekee juuri sinut onnelliseksi työssä.

Teatteri Siperian ohjelmistossa nähtiin kevättalvella 2015 uudelleen lämmitelty, puolitoista vuotta sitten ensi-illassa ollut Tiimi – Näytelmä työhyvinvoinnista. Kulttuurikiiski kävi katsomassa näytelmää työhyvinvoinnin pitkäaikaisen professorin, nykyisen dosentin Marja-Liisa Mankan kanssa ja pohti näytelmän herättämiä tunteita.

Tiimissä työyhteisöllä menee kaikin puolin kovaa. Töitä riittää ja firma menestyy, mutta samalla työyhteisön hyvinvointi rakoilee liitoksistaan. Tiimi on työyhteisöpahoinvoinnin kauhuskenaario, jossa on nähtävissä työpaikkaongelmia enemmän kuin yhden työuran tarpeisiin.

Näytelmässä työntekijäresursseja haaskataan, arvostus ja läsnäolo puuttuvat. Kiusaaminen, irtisanomiset, seksuaalinen häirintä ja muut ongelmat työpaikalla eskaloituvat ja saavat lopulta sen hahmoja musertavat mittasuhteet.

Kaiken nähdyn sijaan työpaikoilla pitäisi olla arvostusta, läsnäoloa, hyvää johtamista ja tiimihenkeä.

– Esityksessä on valtava määrä erilaisia tärkeitä teemoja ja mietin, jäävätkö ne toistensa jalkoihin. Ehkä jokainen näkee tässä jotain omasta työyhteisöstään ja voi ymmärtää, etteivät asiat kuitenkaan ole niin huonosti kuin kuvitellaan, Tampereen yliopiston työhyvinvoinnin dosentti Marja-Liisa Manka pohtii.

Kohelluksen täytteistä päätarinaa rytmitetään työhyvinvoinnin asiantuntijoiden ja erilaisissa työtehtävissä työskentelevien henkilöiden haastatteluilla. Osa videoesimerkeistä herää lavalla eloon. Videoidut ja dramatisoidut kertomukset antavat katsojalle eniten työkaluja omaan arkeensa.

– Näytelmästä voi oppia, että ruikutus pitää lopettaa ja negatiivisuuden sijaan pitää oppia näkemään, mitä työn huonoista puolista huolimatta on tehty hyvin, analysoi Manka.

Tiimissä työyhteisön ongelmat kärjistyvät lopulta pahoin ja hahmojen psyyke hajoilee. Manka on huolissaan, välittyvätkö näytelmästä välineet työhyvinvoinnin edistämiseksi. Manka innostuu ideoimaan Tiimille vastanäytelmää, jossa nähtäisiin asioiden olevan hyvin.

– Haluaisinpa tehdä toisenlaisen näytelmän! Sellaisen, jossa asioille tarjotaan työhyvinvointia edistäviä ratkaisuja. Haluaisin nähdä oikean työyhteisöjen unelmatyöpaikan, hän innostuu.

Näytelmässä työpaikan ongelmat esitetään kliseiden ja kärjistettyjen karikatyyrien kautta, mutta katsoja tunnistaa näytelmän tapahtumista myös omia työyhteisökokemuksiaan. Lavalla vilahtaa yleisössä hilpeyttä aiheuttanut, hieman hukassa oleva konsultti analyysikortteineen. Kliseisellä konsultilla on todelliset esikuvansa.

– Työnohjauksessa pitäisi olla herkkyyttä. Konsultin tulee tutustua ohjattavaan työyhteisöön ja se vaatii tuntosarvia. Leikkiminen ja kortit eivät yksinään toimi, vaan tulee edetä työyhteisön ehdoilla.

Kuten näytelmässä, myös todellisesta elämässä työntekijöiden lahjoja ja kykyjä ei tuoda työpaikalla esiin tai arvosteta tarpeeksi.

Manka kannustaakin työyhteisöjä etsimään omaa tapaansa keskustella vaikeista asioita ja ottaa ongelmat esille. Jokainen voi saada oivalluksia työyhteisön yhteishengen parantamiseksi.

Kun katsotaan näytelmän esittämien kaoottisten esimerkkien taakse, Tiimi tarjoaa myös metodeita työpaikan vaikeiden asioiden käsittelyyn. Yliampuvilla esimerkeillään näytelmä saa pohtimaan, mikä juuri minut tekisi onnelliseksi.

Esityksen jälkeen näyttelijät ryntäävät tervehtimään näytelmän teossa mukana ollutta Mankaa. Ryhmä kertoo keikkailleensa esityksen kanssa paljon, mikä kertoo siitä, että työelämän hyvinvointi kiinnostaa. Teatteri tuntuu tarjoavan välineet vaikeidenkin asioiden käsittelyyn.

– Esimerkiksi työpaikkakiusaaminen on aika raskas aihe kuultavaksi pelkän asiantuntijapuheen kautta. Esityksellisyys purkaa ja tarjoaa näkökulmia asioiden tarkasteluun, pohtii näyttelijä Karoliina Blackburn.

Vaikka näytelmässä moni asia menee huonosti ja työyhteisö natisee liitoksissaan, sekä Tiimin työryhmä ja Manka iloitsevat siitä, että toivoa on.

– Vaikka joskus voi olla vaikeaa, niin asioita voi muuttaa nostamalla kissa pöydälle ja näkemällä sen, mitä itse voi tehdä oman hyvinvointinsa parantamiseksi eri tilanteissa. Omaa työyhteisöään voi muuttaa, summaa Manka.

Kulttuurikiiski syventää kulttuuritekoja avaamalla ilmiöitä niiden takana.

Teksti ja kuva Terhi Meriläinen