Saarnaaminen ei ole hauskaa

Jukka Lindström odottaa, mitä hokemia eduskuntavaaliehdokkailta löytyy tällä kertaa.

Koomikko, toimittaja ja virkamies kutsutaan haastatteluun, mutta paikalle saapuu vain Jukka Lindström. Mitä ihmettä?

Moni suomalainen on tutustunut ja tykästynyt pohjois-amerikkalaiseen uutissatiiriin internetin ja maksukanavien kautta. Ohjelmat, kuten The Daily Show with Jon Stewart, The Colbert Report ja Last Week Tonight with John Oliver, toimivat politiikan rakkikoirina samalla, kun naurattavat katsojia.

Suomalaiset saivat vihdoin oman vastineensa amerikkalaisille uutissatiireille, kun Noin viikon uutiset alkoi pyöriä televisiossa viime vuoden lopulla. Ohjelman juontaja Jukka Lindström on stand up-koomikko, mutta on lisäksi työskennellyt uutistoimittajana muun muassa Yleisradiossa. Lindström on valmistunut Tampereen yliopistosta valtiotieteen maisteriksi, pääaineenaan valtio-oppi.

Yhdysvalloissa The Colbert Report on jo ehtinyt loppua kokonaan ja Jon Stewart on ilmoittanut jättävänsä The Daily Show’n. Lindström ei silti näe, että Suomessa oltaisiin myöhässä trendistä.

− Kymmenen vuotta sitten Suomesta ei olisi löytynyt tarpeeksi osaavia ja kokeneita koomikoita tekemään tällaista ohjelmaa.

Nyt tekijöitä ja kiinnostusta löytyy. Alun perin Helsingin Sanomien verkkosivuilla nähty satiirinen Uutisraportti-ohjelma alkoi maaliskuussa näkyä Nelosella.

Moni kokee olevansa hauska ja huumorintajuinen, mutta vitsien kirjoittaminen on raskasta työtä. Kerran viikossa lähetettävän ohjelman tekeminen on haastavaa ja aikataulu tiukka.

− Kirjoitusprosessi on ihan hirveä.

Noin viikon uutisten amerikkalaisia esikuvia on moitittu siitä, että niiden tekijäryhmät ovat miesvaltaisia. Noin viikon uutistenkin käsikirjoittajaryhmä on sangen homogeeninen.

− Olemme kaikki suunnilleen samanikäisiä miehiä, mutta en usko, että sukupuoli vaikuttaa vitseihin.

Tärkeintä on yhteensopiva työporukka. Oman ryhmänsä Lindström on valinnut koomikoista, joiden tiesi pärjäävän ohjelmanteossa.

− Pelkkä hauskuus ei riitä. Kun käsikirjoituksen olisi pitänyt olla valmis tunteja aiemmin ja kello käy puoltayötä, ei ole enää yhtään hauskaa eikä inspiraatiota mihinkään. Vitsejä on silti synnyttävä.

Jukka LindstromNoin viikon uutiset ottaa avoimesti mallia ja rytmiä amerikkalaisista esikuvistaan, mutta ohjelman nimessä ei mainita erikseen juontajaa.

− Suomessa tuntuisi kornilta vetää ohjelmaa omalla nimellä.

Ohjelman kasvoina toimiva Lindström vastaa ohjelman lopullisesta sisällöstä. Vaikka ohjelma kirjoitetaan ryhmänä, on juontaja Lindström pomo, joka hyväksyy tai hylkää ohjelmaan päätyvät vitsit.

− Usein kirjoitamme vitsin aluksi ilkeään sävyyn, mutta käännämme sen sitten positiiviseksi. Satiirissa piikki tulee olla kätkettynä naurun sekaan. Saarnaaminen ei ole hauskaa, Lindström sanoo.

Kirjoittajien kesken yksittäisistä vitseistä saatetaan kiistellä, mutta tähän mennessä yhtään vitsiä ei ole sensuroitu eikä suuttunutta katsojapalautettakaan ole tullut.

− Ihmiset ymmärtävät, että tämä on viihdeohjelma. Ohjelma ei ole journalismia missään tapauksessa.

Toisin kuin Yhdysvalloissa, Suomessa uutissatiireilla ei ole minkäänlaista opetuksellista tavoitetta. Lindström ei myönnä ohjelmalla olevan myöskään kohdeyleisöä.

− Jotkut vitsit voivat mennä ohi, jos ei seuraa uutisia.

Koomikon uran lisäksi Lindström on valtiotieteen maisteri.

− Poliittisten vitsien kirjoittaminen on helpompaa, kun tietää mistä puhuu. Esimerkiksi sote-uudistuksen kohdalla on hyötyä, kun ymmärtää taustalla toimivat prosessit. Asiaa myös uskaltaa käsitellä, kun voi luottaa omaan tietopohjaansa.

Vitsi menettää teränsä, jos se perustuu väärään tietoon tai virheisiin. Amerikkalaisohjelmilla on tämän välttämiseksi faktojen tarkistajat, Suomessa tekijät vastaavat asiasta itse.

Vaalikausi on Yhdysvalloissa ajankohtaisille viihdeohjelmille yhtä juhlaa, sillä hyökkäävä kampanjointi ja kiivaat väittelyt tarjoavat runsaasti värikästä lähdemateriaalia. Suomessa asia ei ole aivan yhtä yksinkertainen.

− Mistä siellä oikein edes puhutaan? Tulee sellainen olo, että vaalien alla ollaan ikään kuin olevinaan eri mieltä.

Lindström arvioi, että ehkä vuoden 2011 vaalit olivat niin tapahtumarikkaat, että odotukset ovat korkealla ja tunnelma siksi lattea.

− Tulevat eduskuntavaalit vaikuttavat ainakin tässä vaiheessa kauhean tylsiltä. Ainakin gallupien mukaan keskustan johto on niin vahva. Stubb yrittää esittää kokoomuksen olevan eri puolue kuin viime vaaleissa, perussuomalaiset yrittää provosoida vakioaiheillaan maahanmuutosta, demarit ovat vain lamassa…

− Natosta ei keskustella, sote pitää tehdä ja niin edelleen. Kaikki ovat yhtä mieltä, että leikkauksia on tehtävä.

Eduskuntavaalit eivät ole huumoriautomaatti, mutta tämänhetkinen apatia on Lindströmin mukaan jopa hämmästyttävää.

− Ehkä huumoria löytyy siitä, että puolueet ovat niin samanlaisia. Se jää nähtäväksi.

Lue myös professori Katri Siebergin haastattelu Kahden puolueen kisassa komedia voittaa.

Teksti Inka-Minttu Läksy
    Kuva Jonne Renvall