Kiinassa ei ole ikinä tylsää

Tutkija Jari Väliverronen oppi Kiinassa nopeasti tämän perusposeerauksen, koska usein tuntemattomatkin halusivat ottaa valokuvan itsestään ulkomaalaisen kanssa.

Nuoret lahjakkuudet nostavat maan tasoa

Monella Kiinassa käyneellä on tarinoita siitä, miten asiat voivat mennä mitä ihmeellisimmillä tavoilla vinksalleen. Toisaalta moni sanoo, että Kiinassa elämä jakautuu kahtia. On aika ennen Kiinaan matkustamista ja aika sen jälkeen.

– Kiinassa ei ole koskaan tylsää. On elähdyttävää nähdä, miten kova hinku ihmisillä on päästä eteenpäin kaikilla aloilla, sanoo Tampereen yliopiston journalismin tutkija Jari Väliverronen.

Akateemiset nuoret tekevät valtavasti töitä. Huippuyliopistojen virkojen saaminen edellyttää kansainvälistymistä. Mukana oli myös aitoa kansallistunnetta.

– Niin monen puheissa toistui halu tehdä töitä oman maan eteen, ettei kyse voinut enää olla vain päälle liimatusta ideologiasta, Väliverronen sanoo.

– Lahjakkaita ammattilaisia on tulossa kansainvälisille markkinoille. Kyllä täälläkin saadaan hommia puskea, jotta kestetään heidän perässään.
    Jari Väliverronen työskenteli puoli vuotta Shanghaissa Fudanin yliopistossa, jossa toimii pohjoismaalaisten yliopistojen keskus Nordic Centre. Väliverronen pääsi vaihtoon Koneen säätiön stipendillä.

Toimittajuus arka aihe

Jari Väliverronen toimi ”Mediajärjestelmät murroksessa: BRICS-maiden haaste” -tutkimuksen yhteyshenkilönä Kiinassa. Emeritusprofessori Kaarle Nordenstrengin johtamassa hankkeessa tutkitaan kehittyvien maiden eli Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan mediajärjestelmiä ja toimittajan ammattikuvaa.

Tutkimusta varten haastateltiin kiinalaisia toimittajia. Tehtävä ei ollut helppo.

– Aihe oli herkkä. Osa kysymyksistämme liittyi siihen, miten toimittajat suhtautuvat hallitukseen, esivaltaan tai sananvapausasioihin, Väliverronen kertoo.

Moni oli sanonut, ettei halua osallistua kyselyyn. Joitain haastatteluja oli jouduttu tekemään autossa, koska toimittajat eivät halunneet mennä julkisille paikoille tutkijan kanssa.

Lopulta paikallinen yhteistyökumppani jätti työn kesken, ja Väliverronen joutui etsimään kiireellä uusia tutkimushaastattelujen tekijöitä.

– Se oli innostava ja monella tapaa opettava kokemus, vaikka kaikki ei mennyt niin kuin ennalta ajateltiin.

BRICS-tutkimuksen tuloksista julkaistaan kirja ensi vuonna.

Kunnioita ja ole kärsivällinen

Yhteistyön tekeminen kiinalaisten kanssa vaatii hienotunteisuutta. Vaikka ei kieltä puhuisikaan, tapoja ja kulttuuria kannattaa opetella tuntemaan.

– On osoitettava kunnioitusta. Se on hieno kulttuuri, joka on ollut siellä todella pitkään, Jari Väliverronen sanoo.

Poliittisesta tilanteesta puhumisessa kannattaa noudattaa diplomaattisuutta. Nuorempien ihmisten kanssa avoimempaan keskusteluun tuntui kuitenkin olevan enemmän edellytyksiä.

Suureen valtioon mahtuu eri sävyjä, eivätkä asiat ole niin yksinkertaisia kuin miten ne usein esitetään. Väliverrosen mielestä media luo Kiinasta yksipuolisen kuvan.

– Kiina nähdään outona maana, jossa tapahtuu erikoisia juttuja. Sananvapautta ja ihmisoikeuksia polkeva Kiina on kuvan toinen puoli. Tälle välille mahtuu todellisuudessa valtavasti kaikkea, Väliverronen sanoo.

– Tässä on yksi hyvä syy ainakin mediatutkijalle mennä katsomaan, miten asiat nähdään sillä puolella maailmaa.

Teksti Tiina Lankinen
    Kuva Jonne Renvall

Kone-Fudan Nordic Centre -apurahat kuudeksi kuukaudeksi ovat parhaillaan haussa. Haku päättyy 26.9. Apurahakausi alkaa 1.1.2015. Lisätiedot intran (intra.uta.fi) International Education Forum -sivustolta.

Nordic Centre at Fudan University

*Yliopistokonsortio, jossa on Fudanin yliopiston lisäksi mukana 26 pohjoismaalaista yliopistoa ja Pohjoismaiden Aasia-tutkimuksen instituutti NIAS.
    *Sijaitsee Shanghaissa Kiinassa.
    * Perustettu vuonna 1995, Tampereen yliopisto liittyi mukaan 2001.
    * Järjestää tutkimusyhteistyötä eri aloilla ja kursseja sekä kiinalaisille että pohjoismaisille opiskelijoille.
    * Internet: www.nordiccentre.net.