Suuri päivä

Sari Walldén

Minä olen etsinyt vuosia totuutta sattumasta ja todennäköisyydestä, ensin yksilön tragedioiden, sittemmin elämänfilosofian kannalta. Sattuman kautta olen tutustunut unkarilaiseen matemaatikko Pál Erdősiin. Erdősin alueita olivat todennäköisyyslaskennan ohella mm. verkkoteoria. Hänen satunnaiset verkostonsa ovat innoittaneet internetin rakenteen tutkimista.

Erdősiä pidetään omintakeisena miehenä. Hänellä oli tapana sanoa teoreemojen eli oikeaksi todistettujen väitteiden kauniista todistuksista, että ne ovat suoraan Kirjasta. Kirja oli olemassa vain Erdősin mielikuvissa. Yhden työnsä hän nimesi Onnellisen lopun teoreemaksi, sillä sen todistamisen aikaan hänen yhteistyökumppaninsa György Szekeres ja Esther Klein avioituivat.

Pál Erdős vaelsi koko uransa ajan yliopistosta toiseen. Hänen omaisuutensa mahtui legendan mukaan yhteen matkalaukkuun. Vaeltelu sai alkunsa, kun hän ei juutalaisena uskaltanut palata matkaltaan toisen maailmansodan kynnyksellä Unkariin. Tosin pidän mahdollisena, että hän haki vaeltamalla pakonomaisesti vapautta. Hänen ylisuojelevat matemaatikkovanhempansa olivat sallineet Pálille vain kotiopetusta. Erdősin kaksi siskoa oli kuollut tulirokkoon ennen Pálin syntymää.

Erdősiltä evättiin viisumi Yhdysvaltoihin vuosiksi, sillä hajamielinen Erdős oli kuljeskellut sodan aikana armeijan radiolähettimen lähistöllä Long Islandilla New Yorkissa. Erdősiltä oli lipsahtanut FBI:n kuulusteluissa, että hänellä oli paljon tuttavia Unkarissa. Mutta Erdős oli jättänyt mainitsematta, että Unkari oli hänen kotimaansa. Myöhemmin hän oli suosittu vierailija Atlantin toisella puolella.

Kunnianosoitukseksi Erdősille kollega Casper Goffman käynnisti 1960-luvulla maailmanlaajuisen seurapelin. Erdősille hän antoi luvuksi nollan, ja muut saivat lukuarvonsa sen perusteella, miten likeisesti he olivat tehneet Erdősin kanssa yhteistyötä. Jos matemaatikko oli kirjoittanut yhteisen artikkelin Erdősin kanssa, hän sai ykkösen. Kakkoseksi oli selviytynyt, jos oli kirjoittanut yhteisjulkaisun ykkösen kanssa. Seurapeli on yhä käynnissä, vaikka Erdős kuoli 1996. Ykköseksi on yltänyt 511 matemaatikkoa.

Minulla on suuri päivä, sillä saan tänään Erdős-luvun neljä, kun artikkelini yhteistyössä kolmosen kanssa julkaistaan. Urani tai tuloni eivät sen ansiosta nouse. En ole saamassa edes sosiaalista arvonnousua, sillä kukaan lähi-ihmistäni ei ole koskaan kuullutkaan Erdősistä. Minä jatkan harrastustani ja etsin avoimin mielin totuutta sattumasta.

Tänään nostan samppanjanlasin matemaatikolle, jolla oli tapana sanoa työhuoneeseen astuessaan ’My brain is open’. Kippis Pál!

Kirjoittaja on informaatiotieteiden tutkija ja vapaa kirjoittaja

Oman ja tuttujen Erdős-luvun voi tarkistaa täältä.