Opiskelijoiden työssäkäyntiä ei syytä estää

Yliopisto-opiskelijoiden nopeaan valmistumiseen tähtäävä rahoitusmalli on virhe, sanoo työelämän tutkija Pasi Pyöriä.

– Se on virhe sen takia, että me tarvitsemme opiskelijatyövoimaa. Monet palvelualat olisivat vaikeuksissa, jos ne eivät saisi ekstratyövoimaa opiskelijoista, Pyöriä sanoo.

Ensi vuonna voimaan tuleva uusi rahoitusmalli saattaa mullistaa nykyisen järjestelmän, jossa opiskelijat käyvät töissä ja valmistuvat hitaasti. Pyöriä haluaa pitää kiinni vanhasta hyvästä suomalaisesta mallista, koska se toimii.

Tutkimusten mukaan merkittävä osa opiskelijoista tekee opintojen ohessa koulutustaan vastaavaa työtä, joka auttaa heitä pääsemään valmistumisen jälkeen nopeasti omalle alalleen. Muualla Euroopassa valmistutaan nopeammin, mutta sen jälkeen seuraa pitkä etsikkoaika, kun ammattia vastaavaa työtä ei löydy.

Pyöriä korjaisi rahoitusmallia siten, että opiskelu ja työssäkäynti sopisivat paremmin yhteen.

– En usko, että mitkään taloudelliset kannustimet auttaisivat kuten se, että opiskelija saisi puhtaana käteen käyttämättä jääneet opintotukikuukaudet. Ei se ainakaan hyvässä mielessä kannustaisi valmistumaan nopeammin.

Pyöriä ihmettelee, miksi pitää lähteä korjaamaan järjestelmää, jossa mikään ei ole perustavalla tavalla rikki.

Ketkä sitä haluavat muuttaa?

– Poliittisella taholla on se väärinymmärrys, että tässä nykyisessä systeemissä olisi jotakin pielessä. Heidän kannattaisi vähän tarkemmin tutustua tutkimuksiin.

Pyöriän mielestä ei pidä olla huolissaan siitä, että valtaosa nuorista opiskelee, osallistuu työelämään ja valmistuu aikanaan ammattiin.

– Enemmän kannattaisi olla huolissaan oikeasti syrjäytymisvaarassa olevista nuorista.

Teksti Heikki Laurinolli

Katso myös juttu: Työelämän laatu ei ole heikentynyt