Puistattava muotokuva Putinista

Masha Gessen: Kasvoton mies – Vladimir Putinin nousu Venäjän valtiaaksi. Suom. Matti Kinnunen. Otava 2012.

Journalisti Masha Gessenin teoksesta piirtyy puistattava muotokuva Venäjää pelolla hallitsevasta, juuri kolmannen presidenttikautensa aloittaneesta Vladimir Putinista.

Kirjoittajan vastakarvaisesti kuvaama valtias voi pahimmillaan johtaa itänaapuriamme seuraavat kaksitoista vuotta. Parhaimmillaan Putinin kupla voi puhjeta muutaman kuukauden tai vuoden kuluttua.

Toiveikkaamman arvionsa Gessen pukee sanoiksi Moskovan viime joulukuisten katuprotestien aikaan. Niissä Venäjä ohitti osallistuvan journalistin mielestä käännekohdan, jolta paluuta takaisin ei enää ole.

Moskovassa juutalaiseen perheeseen 1967 syntynyt Gessen on Yhdysvaltain ja Venäjän kansalainen, joka herätti huomiota Jeltsinin avoimella kaudella uutisaikakauslehti Itogin pääreportterina. Myös yhdysvaltalaisiin lehtiin kirjoittavaa Gesseniä on pidetty 2006 murhatun toimittaja Anna Politkovskajan seuraajana.

Gessen on haastatellut monia avainhenkilöitä, kuten suurliikemies Boris Berezovskia ja entistä pääministeri Mihail Kasjanovia. Hän luonnehtii Putinin Venäjää maaksi, jossa poliittiset kilpailijat ja äänekkäät arvostelijat usein surmataan ja ”ainakin joskus käsky tulee suoraan presidentin kansliasta”.

Kohdettaan mielistelemätön kirjoittaja ei arastele myöskään tuomasta esiin Venäjän presidenttiä riivaavaa pleoneksiaa,  kyltymätöntä halua toisen omaan. Tätä Aristoteleen ja Platonin mukaan jo Ateenan päättäjiä vaivannutta pahetta kutsuttiin keskiajalla avaritiaksi, ahneuden kuolemansynniksi. Danten Helvetissä siihen langenneet joutuvat kiirastuleen.

Putinin pahe pulpahti nolosti pintaan, kun yhdysvaltalaisia liikemiehiä isännöinyt presidentti pisti silmien edessä taskuunsa 124-timanttisen sormuksen, jonka hän oli pyytänyt vieraaltaan koeteltavaksi sormeensa.

New Yorkin Guggenheim-museossa isäntien suut taas loksahtivat auki, kun Putin kehotti turvamiestään ottamaan mukaansa vodkalla täytetyn lasijäljennöksen Kalashnikov-rynnäkkökivääristä!

Kirjoittaja tuo esiin myös arvioita, joiden mukaan todellista varallisuuttaan piilotteleva Putin olisi Venäjän ellei koko Euroopan rikkain mies, jolle tuottaa vaikeuksia pitää itsensä ja valtio toisistaan erillään.

Yhtenäisen Venäjän terveen talouspolitiikan puolesta julkisesti puhuva valtias tekee päätöksiä, jotka kokoavat voimavarat hänen kavereidensa käsiin. Ensimmäisellä kaudellaan presidentti yhdisti 70 prosenttia maan alkoholintuottajista yhteen ainoaan yhtiöön ja nimitti läheisen Pietari-kumppaninsa sen johtajaksi.

Gessen lukeutuu länsimielisiin zapadnikeihin, jotka pitävät Putinin autoritaarista Venäjää venäläisille itselleen uhkana. Koska valtio valvoo valtamediaa ja suitsii demokratiaa, jäävät internet ja katu oppositiolle. Ennen pitkää Venäjä voi kokea Egyptin, Tunisian tai Ukrainan tien, kirjoittaja ounastelee.

Raisua teosta voi suositella Venäjää uhan sijasta haasteena pitäville päättäjillemme. Kirjan valossa itänaapurimme demokratian tilaa pitäisi arvostella nykyistä reippaammin.

Ripeästä suomennoksesta kiitokset Matti Kinnuselle ja kustantajalle. Tosin anglismi ’lanseeraus’ särähtää kielikorvaani kuin ulkoministeriömme suosima ’plaseeraus’.

Esa Aallas