Daily Archives: 23.3.2012

Aineenopettajien koulutus jäi piiloon

Tampereen yliopiston tutkintouudistus on abiturienttien näkökulmasta onnistunut, mutta korjattavaakin löytyy.

– Kyllä tässä selvästi mennään eteenpäin. Kun on laajemmat hakukohteet, saadaan kyllä varmasti asiasta oikeasti kiinnostunut porukka tehokkaammin sisään, sanoo Tampereen normaalikoulun opinto-ohjaaja Jukka Vuorinen, joka on Suomen opinto-ohjaajien yhdistyksen vastavalittu puheenjohtaja.

Tiedotusopista journalismia, kansantaloudesta kauppatiedettä

Uusiin tutkinto-ohjelmiin voi hakea ensimmäistä kertaa tänä keväänä. Ohjelmiin on haettavana lähes 1300 opiskelupaikkaa yliopistojen yhteishaussa, joka päättyy 3. huhtikuuta.

”Hukkaan heitettyä opetusta”

Parhaassa tapauksessa tiedonhankintaa opetellaan samalla kun tehdään oikeaa tehtävää, esimerkiksi seminaarin yhteydessä. Hyvin usein tiedonhankinnan kurssi on kuitenkin erillinen kokonaisuus, joka tulee eteen yliopisto-opinnoissa liian aikaisessa vaiheessa.

Tiedonhaku hakee paikkaansa

Yliopistotutkija Kai Halttunen sanoo ( ), että tiedonhankinta ei ole tietotekniikkaa vaan kielen ja käsitteiden kanssa pelaamista. Jos tähän ei ole motivaatioita, pelkän tekniikan ja tietojärjestelmien opettelu jää tyhjäksi.

Muistaakseni proseminaarissa saimme uuden tiedonhakuluennon, mistä oli ihan oikeasti apua, koska tietoa pystyi etsimään ohjatusti omaan tutkimusaiheeseen.

Émile Durkheim vs. Björn Wahlroos

Mutta eivätkö Wahlroosin käsitykset ihmisestä ja yhteiskunnasta ole kuitenkin varsin loogisia ja mikä oleellisinta: Hän on jo vuosikymmenien ajan tullut testanneeksi niiden toimivuutta omassa elämässään ja ratkaisuissaan, kovissakin paikoissa. Menestystä ja miljoonia on kertynyt kertymällä, kuten myös ihailijoita ja kadehtijoita.

Menetelmäosaamisen taso uhkaa romahtaa

Tampereen yliopistossa tilastotieteen alalle on ehdotettu lähinnä resurssileikkauksia. Mitään konkreettisia alan kehityssuunnitelmia ei ole tehty. Uhkakuvana on, että menetelmäosaamisen taso yliopistossamme lähivuosina romahtaa, mikäli suuntaa ei kyetä muuttamaan.

Kampus kaipaa muistomerkkejä

Tämän ehdotuksen perimmäinen tarkoitus on sanoa, että muistomerkit ovat tärkeä osa ympäristöä ja yhteistä kollektiivista tajuntaa.

Mitä mieltä kampuksesta?

nko kampus viihtyisä ja innostava miljöö tutkimukselle, opetukselle ja opiskelulle? Onko viheralueita tarpeeksi? Entäs parkkipaikkoja? Toimiiko tämä? Näyttääkö tämä yliopistolta vai sairaalakompleksilta? Tarvitaanko tänne lisää rakennuksia, kenties tornitalo?

Näistä asioista haluamme kertoa nyt alkavassa sarjassa ”Minun kampukseni”, johon toivomme yliopistolaisten osallistuvan.

Säätilan ääri-ilmiöt säikäyttivät änkyrät

Viimesyksyistä Durbanin kansainvälistä ilmastokokousta on pidetty epäonnistuneena, koska siellä ei saatu pysyvää sopimusta aikaan. Yrjö Haila on toista mieltä.
– Onko sopimus sitova vai ei on aika turhanaikainen kysymys siihen asti, kun ei tiedetä, mitä ylimalkaan pystytään tekemään. Olennaista on, että alkaa ilmetä laaja kansainvälinen yhteisymmärrys siitä, että päästöjen rajoittaminen on välttämätöntä.

Akateeminen vartti lukiolaisille

Asiantuntijaverkosto on Tampereen kaupungin lukioiden hanke. Opettaja voi verkoston avulla etsiä haluamansa asiantuntijan ja kutsua hänet virtuaalivierailulle luokkaan.

Lukiolaiset voivat asiantuntijan esityksen jälkeen kysellä lisää.