Robotti opettaa, avatar kuuntelee

Kasvatustieteilijä Marjo Vuorikoski visioi opetusrobotista, joka pelastaisi kiireiset opettajat ja opiskelijat. Opiskelija lähettäisi tunnille robotin, jonka kautta hän osallistuisi opetukseen reaaliaikaisesti. Opettaja puolestaan hoitaisi robotin avulla opetusvelvollisuutensa vaikka konferenssin väliajalla.

Sosiaalisen median kehittäjä Anne Rongas visioi avattaresta, joka päivystäisi luennolla ja kytkisi hänet oikeasti paikalle, jos siellä sattuu tulemaan jotain kiinnostavaa.

Sana robotti tulee tšekin kielen sanasta robota, joka tarkoittaa (pakko)työtä, alun perin maaorjien taksvärkkiä. Ensimmäisen kerran robotti-sanaa käytti Karel Čapek näytelmässään R.U.R. (Rossumovi Univerzalni Roboti) vuonna 1920.

Avatar tarkoittaa ihmiskehon virtuaaliversiota, joka tuli tunnetuksi samannimisestä scifi-elokuvasta vuodelta 2009. Elokuvassa halvaantunut sotilas saa avatar-muodossa liikkumiskykynsä takaisin. Avatar tarkoittaa myös internetin käyttäjän visuaalista hahmoa tai profiilikuvaa. Hindulaisuudessa se tarkoittaa Vishnu-jumalan inkarnaatiota.

Rongas esitti avatar-visionsa tosissaan, mutta Vuorikosken robotti-idea taisi olla kärjistys, jonka avulla hän halusi alleviivata opetuksen ongelmia. Molemmat ovat kuitenkin samoilla jäljillä. Villit visiot voivat toteutua yllättävän nopeasti. Lapsuuteni huvittavimpiin kuvitelmiin kuului salainen agentti, joka vastasi kenkäpuhelimeensa yllättävissäkin tilanteissa. Nyt se on jo vanhaa teknologiaa. Hyvin kuviteltu on puoliksi tehty.

Teksti Heikki Laurinolli